szerző:
hvg.hu

Ahogy közeledik az év vége, a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő. Ennek a tudnivalóit mutatta be az Adózóna.

Aki az egyéni vállalkozói tevékenységét 2014. január 1-jétől folyamatosan szüneteltette, és nem kezdi el folytatni 2019. január 1-je előtt, annak az egyéni vállalkozói jogállása 2018. december 31-én megszűnik. Ugyanez a szabály fog vonatkozni arra is, aki 2017. január elsejétől szünetelteti a tevékenységét, és azt nem kezdi el folytatni 2019. január elsejét megelőzően.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell jelenteni elektronikus úton a fővárosi, megyei kormányhivatal járási vagy kerületi hivatalánál.  

Az egyéni vállalkozói jogállás megszűnése azzal is járhat, hogy a magánszemélynek további adófizetési kötelezettséggel kell számolnia például az egyes korábban érvényesített kedvezmények miatt. Érdemes tehát átgondolni, hogy célszerű-e egy kis időre felfüggeszteni a tevékenység szüneteltetését.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét az adóév utolsó napján szünetelteti, akkor a bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címén a bevételét nem csökkentheti, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Folyamatosan sípolnak a parlamentben - élő

Folyamatosan sípolnak a parlamentben - élő

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról