szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi oktatásszervező céget alapított közös cégével Sikó Anna Mária oslói nagykövet és Gansperger Gyula, aki Simicska Lajossal közösen a Fidesz gazdasági alapjait rakta le a kilencvenes évek elején. Az alapító vállalkozásban Gansperger fia és menye a fő tulajdonos.

Sikó Anna Mária korábban nyelviskolákat irányított – és a jelenlegi kormányfőt is okította –, több éven át arab országokban is dolgozott, majd részt vett az Orbán Viktor munkáját segítő Széll Kálmán Alapítvány munkájában, a Fidesz kormányra kerülése után pedig – diplomáciai múlt nélkül – ausztráliai nagykövet lett.

Az oslói diplomáciai megbízatást az után nyerte el, hogy az Orbán-kormány támadást indított a skandináv ország fejlesztési programja, a Norvég Alap által támogatott civil szervezetek ellen.

Az új oktatási vállalkozás ügyvezetője a 28 éves Gansperger Mátyás, Gansperger Gyula fia.

Sikó Anna Mária azt hangsúlyozta, hogy az új vállalkozást közvetlenül nem ő, hanem a Magyar Iskola Kft. és Linan Segura Karen Gabriella, Gansperger Mátyás felesége alapította. A Magyar Iskola Kft. a magyar mint idegen nyelv oktatását végzi – elsősorban Magyarországon dolgozó külföldiek részére. Sikó Anna Mária közölte: tavaly eladta érdekeltségének jelentős részét, és az operatív irányításban több mint 10 éve nem vesz részt. Állítása szerint az új cég alapításáról sem tudott. Ügyvédje úgy értesült, hogy az új társaság is külföldiek magyarországi tanulását segíti.

Az Education Europe Group Kft. éppen akkor jött létre, amikor a kormány bejelentette, hogy évente 90 milliárd forintból ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat indít gimnazistáknak. Sikó Anna Mária ügyvédje közölte: az új cég tevékenysége semmilyen formában nem kapcsolódik az esetleges külföldi  ingyenes nyelvtanfolyamokhoz, utazásszervezési tevékenységet pedig nem végez és sosem végzett.

További hírek, érdekességek a HVG Cégvilág rovatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Már öt koronavírusos kosaras van az EB-selejtezőre készülő magyar válogatottnál

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Óránként többször felébresztik Epstein volt barátnőjét a börtönben

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja