Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A választási bizottság szerint jogaiban akarják korlátozni az önkormányzatot, az ellenzék fellebbez a döntés ellen.

A tatai Öreg-tó partjára egy 120 szobás luxushotelt építene egy cégcsoport, amelynek tulajdonosai egyben a Hell tulajdonosai is. A beruházás ellen civilek, környezetvédők és ellenzéki képviselők is tiltakoznak. Ellenzéki képviselők népszavazási kérdést nyújtottak be, hogy megakadályozzák a beruházást, a helyi választási bizottság (hvb) viszont elutasította az erre vonatkozó kérésüket – értesült a hvg.hu.

Péntek reggel 9-kor ült össze a hvb Tatán, az ülésen döntöttek arról is, legyen-e népszavazás az Öreg-tó mellé tervezett luxusszálloda-beruházással kapcsolatban. A hvb azután ült össze újra, hogy tagjai jórészt lemondtak, a polgármester pedig a vészhelyzet alatt maga jelölte ki az új tagokat.

"Ennek megfelelően minden kérdésben elkaszáltak bennünket" – mondta lapunknak Popovics Judit ellenzéki képviselő. Popovics szerint a döntést azzal indokolták, hogy minden önkormányzatnak feladata a rendeletalkotás, ők ezt szeretnék megakadályozni, ezért az önkormányzati törvény és az alaptörvény jogintézményének céljával ellentétes a kérésük.

"Mi nem tiltjuk meg az önkormányzatnak, hogy rendelet alkosson. Mi kifejezetten a tópart 100 méteres sávjára kértük azt, hogy ne alkosson újabb jogszabályt, így ne lehessen átsorolni az ingatlan besorolási helyzetét, maradjon meg a 2 százalék beépíthetőség" – tette hozzá Popovics.

A kérdésük egyébként így szólt: "Egyetért-e azzal, hogy Tata város önkormányzata helyi rendeletet alkosson, amelyben megtiltja az Öreg-tó jelenlegi partvonalától számított 100 méteres sávon belüli területre vonatkozóan a jelenleg érvényben lévő településképi rendeletének és építési szabályozásának további módosításait?"

A hvb-nek 8 napja van arra, hogy a döntést az indoklással együtt közzétegye, a képviselőknek pedig ezután 15 napja, hogy megfellebbezzék. Popovics azt mondta, ezt meg is fogják tenni. "Ez egy mondvacsinált ürügy, biztos, hogy elfogadhatatlan lesz" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk

Videó készült arról, hogyan fékezi meg a koronavírust a maszk

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Ötször annyi brit igényelt európai útlevelet a Brexit után, mint korábban

Ötször annyi brit igényelt európai útlevelet a Brexit után, mint korábban