szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, hogy az Iron Corporation valóban szerződés nélkül használta a vizes komplexumot, a hatóság szerint azonban nem történt bűncselekmény.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség abban az ügyben, amely Hosszú Katinka és volt férje, Shane Tusup cégét, valamint a 2017-es budapesti vizes világbajnokságra épült Duna Arénát érintette – írja a 24.hu. A lap tárta fel, hogy a vállalkozás szerződés nélkül használta a létesítményt úszásoktatásra. Ezután két ellenzéki politikus is feljelentést tett, a hatóság azonban most rögzítette:

sem hűtlen kezelés, sem közérdekű adattal való visszaélés bűnténye nem valósult meg.

A cikk szerint azért engedhette a Duna Arénát üzemeltető Bp2017 Kft. szerződés nélkül – és térítésmentesen – az Iron Corporationnek használni a komplexumot, mert azt a közte és a vagyonkezelői jogokat gyakorló Nemzeti Sportközpontok között megkötött szerződés lehetővé tette. Abban ugyanis az olvasható: „az arra alkalmas területeket, medencéket a használó köteles kizárólag sport célra harmadik személyek részére, így különösen a FINA világbajnokságon induló válogatott magyar sportolók felkészülésének biztosítása vagy utánpótlás-nevelés érdekében ingyenesen biztosítani”.

A rendőrség a hűtlen kezelésről szóló feljelentést azzal utasította el, hogy a bűncselekmény csak szándékosan valósítható meg, az követheti el, akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és „ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz”. Márpedig ha ingyen is adhatta a Bp2017 Kft. a létesítményt, akkor nem okozott vagyoni hátrányt – magyarázza a cikk.

Az is igaz azonban – tette hozzá a 24.hu –, hogy az állami vagyon használatának szerződés nélküli átadása legalábbis szokatlan megoldás. Olyannyira, hogy maga a Bp2017 Kft. sem tartotta fent e modellt, mert – a rendőrségi dokumentáció szerint – a folyamat közben szerződést kötött a Hosszú Katinka tulajdonában álló Iron Swim Kft.-vel. A rendőrségi iratok szerint a megállapodást 2018. augusztus 1-jén írták alá, amely alapján a vállalkozás már biztosan fizetett szolgáltatási díjat.

A hatóság a közérdekű adattal való visszaélés bűncselekményét sem látta megvalósultnak, miután az adatgazda a végrehajtási eljárásban átadta a lapnak a kért szerződések listáját.

A 24.hu emlékeztetett: az ügyben az első kérdéseiket 2017 márciusában küldték el, amikor kiderült, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának akkor nem jutott vízfelület a Duna Arénában. Akkor tudakolták először, hogy mennyit fizet Hosszúék klubja a vízfelületért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: A tiszta magyar kereszténydemokrácia

Marabu Féknyúz: A tiszta magyar kereszténydemokrácia

Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?