szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az alapító özvegye egy hosszú évek óta tartó pénzügyi vita középpontjában áll.

Az Aldi alapítójának unokája azzal vádolja édesanyját, hogy jogtalanul hatalmas összegeket vett ki a cég pénzéből. Csekély 21,2 milliárd dollár az összeg a Forbes becslése szerint, amelyről a bíróságnak kell döntenie. Az Aldi részvénykonstrukciója különösen bonyolult, ezért a bíróságnak bőven lesz alkalma, hogy megmutassa tájékozódási képességét a szövevényes pénzügyi hálóban. Mit lehet tudni az Aldi vagyonról?

Theo Albrecht, az Aldi társalapítója 2010-ben halt meg. A vagyonát akkor a Forbes 16,7 milliárd dollárra értékelte. Két fia örökölt: az ifjabb Theo és Berthold. Az utóbbi 2012-ben meghalt. Az ifjabb Theo jól gazdálkodott, így nőtt a családi vagyon 21,2 milliárd dollárra. Ahogy nőtt a vagyon, úgy éleződött a helyzet a családban. A család feje, az ifjabb Theo Albrecht interjút adott a Stern magazinnak még 2016-ban, melyben megvádolta a sógornőjét, Babette-et, hogy a lányaival együtt 88 millió dollárt nyúltak le a családi vagyonból. "Nagyon sajnálom, hogy ők nem tartják magukat a végrendelethez" – nyilatkozta Theo Albrecht.

Nemcsak neki volt ez a véleménye, hanem az alapító atya özvegyének is, aki híressé vált végrendeletében lényegében kitagadta menyét, Babette-et és gyermekeit, mert "szórják a pénzt ahelyett, hogy a család takarékos tradícióját követnék". Babette öt gyereket szült: egyszer négyes ikreket és rajtuk kívül egy lányt. A négyes ikrek egyike Nicolay, az egyetlen fiú. Most ő az, aki megismétli nagybátyja és nagyanyja vádjait édesanyja és lány testvérei ellen, mondván nekik nem az Aldi az első, hanem a saját luxus életformájuk.

Az Aldi-birodalom

20 országban több mint 10 ezer üzlete van ma már a német cégnek, mely olcsó áraival gyorsan népszerűvé vált a legtöbb piacon. Németországban egyetlen évben több mint 30 milliárd dolláros üzleti forgalmat értek el, Nagy-Britanniában több mint 12 milliárd dollárt. A mama kis fűszeresboltja volt a kiindulópont Essenben, a háború után. A filozófiájuk már akkor az olcsóság volt: innen az Aldi név is, amely az Albrecht és a diszkont szó összevonásából született.

A német diszkontlánc alapítójának, Berthold Albrecht családtagjai nyolc éve, az alapító halála óta vitáznak egymással. A tét a két részre osztott áruházlánc északi felének, az Észak-Európában és az Ibériai-félszigeten működő Aldi Nordnak a jövője. Az Aldi Nord működését három alapítvány felügyeli, ezek egyikének élén áll az özvegy gyermekeivel, akiknek vagyonát 17 milliárd dollárra becsülik. A céget érintő döntéseket csak egyhangúlag hozhatja meg a három alapítvány, ami komoly konfliktusokhoz vezetett az elmúlt években, részben azért, mert Berthold a halála előtt korlátozta saját családtagjai döntési jogkörét a cég vezetőivel szemben. Özvegye ezt vitatja, mondván férje nem volt olyan állapotban, hogy ilyen döntést hozzon. Egy alsóbbrendű bíróság már igazat is adott neki a család többi tagjával szemben.

(Guardian)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Nyomozni kezdett a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült Mészáros birtoka fölé

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés