Tetszett a cikk?

Katonazene fogadta vasárnap Egyiptomban I. Ramszesz fáraó múmiáját, mely százötven évvel azután tért vissza Egyiptomba, hogy a Királyok Völgyéből, sírkamrájából elrabolták. Az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos.

„A Nílus fiai vagyunk. Légy üdvözölve Ramszesz, a nagybecsű Egyiptom építője” - énekelte a nemzeti lobogóval borított koporsó körül álló gyermekkórus az Egyiptomi Múzeum bejáratánál tartott fogadóünnepségen. Az atlantai múzeum, ahol eddig a múmiát őrizték, pénteken adta át az egyiptomi küldöttségnek a mumifikált holttestet, amely a múzeum szerint I. Ramszeszé volt.
Zahi Havasz, az egyiptomi régészeti főtanács vezetője civilizált gesztusnak minősítette a visszaszolgáltatást, bár úgy vélte, hogy a múmia "személyazonossága" nem teljesen bizonyos. Emily Teeter, a chicagói egyetem keleti tudományok intézetének munkatársa szerint sincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a holttest I. Ramszeszé volt. DNS-vizsgálatok híján a tudósok történelmi, régészeti és más tudományos bizonyíték alapján azonosították a múmiát, amely most egy évig a luxori múzeumban lesz látható. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!