Tetszett a cikk?

A karácsony előtti hivatalos lemezeladási lista alapján úgy tűnik, közel a mélypont. Az első öt helyezettből a három dobogós lemez mulatós, az első tucatban pedig már ott nyomulnak a dobogó felé a Hupikék Törpikék. Van még ennél lejjebb?

A MAHASZ (Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége) év végi ingyenes kiadványa szerényen csak a Zene címet viseli. A szórókiadvány a hazai kínálatot hivatott népszerűsíteni, de hiába írja jószándékúan az előszó, hogy miközben a "sztárok (magán)életéről sokat olvashatunk, maga a zene mintha kissé háttérbe szorult volna"; csak a krízist teszi nyilvánvalóvá. Már magával az ingyenes füzet gesztusával is; széles körű zenei sajtó, orientáló és kritikai orgánumok híján (talán csak a Wan2 ilyen) brosúrázni kell.

Európában az Egyesült Királyság az egyik olyan ország, ahol nem csökkent kétségbeejtően a hanghordozó-eladás, sőt, egyes szektorokban nőtt is. Többek között azért, mert a sajtó nyomatja a jó popzenét, főként, ha brit. A magazinok tele vannak vele, a rangos napilapok a kultúra rovatban egyszerre tárgyalják Schiff András londoni koncertjét, Cameron Jamie kísérleti filmjeinek premierjét a Radiohead új lemezével és a The Strokes brit turnéjával. Beemelik a popot a művészetek közegébe és felkeltik iránta az érzékeny közönség figyelmét. Ha úgy tetszik, a jófajta sznobizmusra is apellálnak, így cool lesz felfedezni egy-egy új bandát, új hangot.

A "rendes" zene kínálgatása dicséretes, de hát a MAHASZ mégsem határolódhat el saját tagjainak kiadványaitól. És a kiadók, még a multik is, kétlelkűek, mert miközben sajnálkoznak, hogy eladhatatlan nálunk a jó zene, ontják magukból a gagyit. Arról nem szólva, hogy ilyen mondatokkal, mint: "tehetségükben ott lapul az igényes zene és az ürességüktől megfosztott szavak ígérete" a mégoly kiváló előadók lemezét sem lehet elsózni.

Abban, hogy a helyzet idáig jutott, a fő felelős a magyar média. A Zene című kiadvány óvatosan bár, de érinti ezt a felelősséget. A Chart-elemzés megpendíti a húrt: "a piacvezető rádiók sajnos nem túl sok erőfeszítést tesznek" a helyzet javításáért. Enyhén szólva - tehetné hozzá az egyszeri zenehallgató. Ami ma a világon új és izgalmas, gyakorlatilag nem jelenik meg a magyar médiában. Míg a Stooges-reinkarnációktól hemzseg az új rockzenei színtér, előkerültek ismét a gitárok, New York és London trendcsináló zenekarai, a White Stripes, a The Strokes, a Kings of Leon nálunk nem hallhatók. Persze a koncertszínpadokon sem, hiszen a Deep Purple és az R-Go boldogítja a hazai füleket; Havas Henrik büszkén bele is mondja a kamerába a Heti Hetesben, hogy ő bizony mindkettőre jegyet vett. Ennél még az Önök kérték is progresszívebb.

A kereskedelmi rádiókból és tévékből egyként hiányzik 2003 kortárs popjának krémje. A tévé újra és újra az Év Hangját keresi, hiába tűnt el eddig mindenki, aki valaha hasonló tévés versenyeken nyert. Ki emlékszik a TV2 Sugar and Spice-ára és az RTL Klub All 4 Love-jára? Miközben nem sikerül elérni, hogy a hazai zene média-reprezentációja a kereskedelmiekben a 15, a közszolgálatiban a 30 százalék fölé kússzon, a két nagy tévécsatorna és a MAHASZ jog(díj)vitájának következményeként klipeket nem látni az RTL-en és a TV2-n. Az Emil Rulez! énekesének Magánszám című showja megszűntével friss hazai zenét csak a Fábry show ad. Kéthetente egy szám élő zene; ennyi jut a magyar nézőnek. A Viva talán késő este ad valami hallgathatót, míg a köztévében a Szuperbuli és a Bravo TV a zenés műsorok; így már érthető a MAHASZ szomorkás hangulatú füzetkéje, igaz, a hanghordozó-kiadók érdekérvényesítő képességét is minősíti mindez.

Mit tesz mármost a zenekedvelő? Klubokba jár, a nyilvánosság főáramától gyakorlatilag elszigetelt koncerthelyekre. Ha budapesti az illető. Ha nem, akkor reménykedik, hogy néhány kedvence valaha eljut a városába. Ezen kívül újrahallgatja a régi bakelitjeit és second hand CD-boltokban böngészik. Valamint letölt és másol. A fa alá idén is bekerülnek lapos tokokban a munkahelyen írt CD-k és a fénymásolt borítók. De ez már egy másik történet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé

Trump tett egy emberi gesztust Joe Biden felé