Tetszett a cikk?

A hazai lemezipar látványos mélyrepülését és az értékes populáris zene lehetőségeinek ezzel párhuzamos szűkülését az önszerveződés segíthet túlélni. A multik visszavonulót fújnak; eljött a kis ügynökségek, kiadók ideje?

A periférién mozgó zenekarok együtt könnyebben nyomulhatnak a centrum felé. A BPRNR rövidítés plakátokon, szórólapokon és újabban egy lemezen is feltűnt 2003-ban. A nyelvtörőnek is beillő rövidítés feloldása: Budapest Rock and Roll. A független szerveződés korántsem Budapestre koncentráló rockzenei hálózat kíván lenni, igaz, működése még nem formális. Vörös András, a kitaláló, a Superbutt együttes civilben jogász frontembere szerint az ötlet külföldről, az underground zenekarok DIY (Do It Yourself) mozgalmából jött.

Több hazai zenekar, főleg az underground világban mozgók álltak össze a név alatt. Az egyelőre informális, bár Vörös cégén keresztül számlaképes produkcióként megjelenő csoport bel- és külföldön információt szolgáltat a zenekarokról, bizonyos helyeken pedig képviseli a "tagságot". Együtt jelennek meg, így könnyebb hirdetési helyeket, kezdvezményeket szerezni a médiumoknál, jobb fellépési időpontokat kicsikarni a nagy nyári fesztiválok szervezőiből. Szponzoroknál is kedvezőbb így a pozíciójuk, mert nem csupán egy-egy eseményhez keresnek támogatókat, hanem a csoport évi akár több tucatnyi megjelenéséhez. Egyeztetést is végeznek, így zárva ki, hogy az ország azonos városait több zenekar egyszerre vegye célba, elszíva egymás elől a közönséget és kimerítve a "rétegközönség" pénztárcáját.

A BPRNR tavaly év végén kihozta első válogatásalbumát (BPRNR Vol.1). Egy multival, a Warner Music-kal szerződtek, kész anyagot hoztak nekik, és sikerült elérniük, hogy a jelenlegi átlagáraknak kevesebb mint a feléért lehessen kapni a CD-t. A lemezen a zászlóvivő bandák, a Superbutt, a Hollywoodoo, a Blind Myself, az Insane, a Sun Workshop mellett újak is bemutatkoznak, mint a Hippikiller és a Fish.

A BPRNR afféle védjegy is, van némi stílusazonosság a zenekarok között, minthogy a mozgalom a hard core szcénáról indult, de nem zárnak ki semmilyen zenét, "amiben gitár van". Talán nem kellene az elektronikus színtér zenekarait sem kizárni, bár ők már előbb az önmenedzselés útjára léptek, a drum and bass, jungle és ambient partyk szervezői, valamint a friss, szinte hetente új előadókat, stílusokat kitermelő elektronikus zene aprócska kiadói már régóta ezt az utat járják.

Kérdés, mi történik, ha "az üzlet beindul" és már elégtelen lesz a laza szerveződés, intézményesedni kell. Az alternatív zenében idehaza nem lehet anyagi sikerrel kecsegtető produkciókat működtetni. A BPRNR is éppen csak a létéhez elegendő pénzt termeli meg jegybevételből, lemezeladásból, illetve pólók és egyéb tárgyak eladásából. Két irány kínálkozik a továbblépésre: a hazai koncertszervezés külföldi zenekaroknak, illetve a hazai zenekarok exportja.

A BPRNR "hozza be" a budapesti A38-ra az alternatív hard rock egyik fontos zenekarát, a Sick of It All-t február végén. Egy ilyen nagyságrendű zenekar ára egy és kétmillió forint között van, telt ház esetén már jut a BPRNR pénztárába is valamennyi. Vörös nem tartja lehetetlennek hazai produkciók kinti forgalmazását sem, igaz, egyelőre önköltségi alapon. Talán éppen ez tartotta vissza a multinacionális kiadók itteni aranykorában, a 90-es évek közepén a nagy cégeket attól, hogy komolyan vegyék a magyar zene külföldi promócióját. A BPRNR zenekarai többnyire angolul énekelnek, a nyelv tehát nem akadály (a Superbutt például évi mintegy ötven koncertjének több mint a felét külföldön adja), s a szerveződés egyelőre nem kér százalékot a kiközvetített bandáktól.

A nagyok visszavonulót fújnak, a multinacionális zeneipar itteni képviseletei leépítéssel és területi összevonással reagálnak a lemezipari válságra; eljött volna a teljes körű szolgáltatást (menedzselést, kiadást és bookingot, vagyis koncertszervezést) vállaló kicsik ideje?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

A fele sem igaz annak, amit a gazdaság védelméről ígért a kormány

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Megyei adatok: Győr-Moson-Sopron megyében rosszabb a helyzet, mint Budapesten

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”

Az Index új társtulajdonosa szerint „a függetlenség kérdése szubjektív”