Újabb botrány vert hullámokat az Egyesült Államok sajtópiacán; ezúttal Jack Kelley-ről, a USA Today című napilap riporteréről állítják, hogy maga kreálta fiktív adatokkal bélelte ki cikkeit.

A legnagyobb amerikai országos napilap, a 2,2 milliós példányszámú USA Today szerkesztősége előző év nyarán, egy névtelen levél nyomán kezdett saját munkatársa után vizsgálódni. A küldemény - magát Kelley kollégájaként beállító - szerzője szerint a 43 éves „túlfizetett sztárújságíró” hamis idézetekkel tűzdelte tele egyes cikkeit. Az ezek után következő, Kelley-t kétségkívül megbélyegző vizsgálat főleg egy olyan, 1999-es beszámolójára fókuszált, melyben a riporter nem nevesített belgrádi emberjogi aktivista forrását idézve leírja: egy jugoszláv katonai naplóban egy koszovói falu etnikai „megtisztítására” kiadott konkrét parancsot találtak. Miután az újságírót alig másfél hete szembesítették azzal, hogy nem tudja a beszámolójában szereplő állításokat bizonyítani, kilépett a szerkesztőségből.

Az újságíró szakmát 21 éve űző Jack Kelley-t 2002-ben a terrorizmussal kapcsolatos tudósításaiért Pulitzer-díjra jelölték. Közel száz országból tudósított, s olyan embereket szólaltatott meg interjúiban, mint Mihail Gorbacsov, Fidel Castro, vagy a dalai láma. Kelley az ellene folyó vizsgálatot boszorkányüldözésnek minősítette. Kollégái megosztottak. Egyesek közülük a „félelem kultúrájáról”, a lapszerkesztőségen belül eluralkodott személyes bosszúkról beszélnek. Mások azon is elgondolkodtak: ha Kelley beszámolóit annyira gondosan készítette, ahogyan végig állította, akkor miért lépett ki végül?

Az biztos, hogy Kelley-ügy éppen egy olyan évet követően pattant ki, amelynek során Amerika (és más országok) polgárainak a tömegtájékoztatásban megrendült a bizalma. A USA Today botránya nem is vonatkoztatható el azoktól a kritikáktól, melyek a Fox és NBC csatornák háborús tudósításait vagy a Jessica Lynch közlegény (helyesebben: közleány) elrablásának meséjét tálaló The Washingon Postot érték. Ugyancsak adja magát a The New York Times tavalyi májusi botrányával a párhuzam; akkor a lap egyik tehetségesnek vélt újságíróját, Jayson Blairt érték sajtóhamisításon. A 27 éves fiatalember közel negyven cikke bizonyult hamisítványnak, olyan idézetek és leírások szerepeltek bennük, melyek köszönő viszonyban sem álltak a valósággal.

A jelenséget, a tekintélyes lapok munkatársainak lebukását rendszerint a tömegtájékoztatásban zajló öldöklő küzdelemmel magyarázzák; eszerint a nézők kegyeiért folyó harc és a szenzációéhség magától értetődően termeli ki azt a szemléletet, amely az izgalomkeltést előbbre sorolja, mint a hitelességet. A másik verzió szerint azonban sajtóhamisítás mindig is létezett, sőt, korábban talán nagyobb méreteket öltött. Az „információs”-nak nevezett, s ezerféleképpen definiált társadalom azonban - jóval egyszerűbbé téve az adatokhoz, idézetekhez, nyilatkozatokhoz, információkhoz, hírekhez való hozzáférést - oly hatékonyan képes ellenőrizni a médiamunkások művét, hogy a netán hamisításra vetemedő újságírók lebukásának veszélye manapság minden eddiginél nagyobb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián