szerző:
MTI

A Sorstalanság érvénytelenítheti azokat a nézeteket, amelyek szerint a Steven Spielberg rendezte Schindler Listája, a Roman Polanski által készített A zongorista és a Tim Blake Nelson jegyezte A szürke zóna című film után bármilyen új kísérlet a Holokauszt borzalmának lefestésére eleve kudarcra van ítélve - olvasható a kanadai The Globe and Mail című lap filmkritikájában Koltai Lajos filmjéről.

Michael Posner kritikus az újság legfrissebb számában megjelenő cikkében, amelyet az alkotás kanadai bemutatásához időzítettek, tájékoztatja az olvasókat arról, hogy a Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre önéletrajzi regényéből készült film Koltai első rendezése.

A korábban több mint 70 film elkészítésében operatőrként közreműködő Koltai "egy mesteri festő szemét" adja hozzá többletként a regényhez. A képi beállítások - például a táborok brutális, nihilisztikus mindensége véget nem érő sártengerükkel - vissza-visszatérően szépséget közvetítenek.

Nem mellesleg ez - a koncentrációs táboron belüli lét szépségének bemutatása - volt a regényíró szándéka is. A táborba zártak sorstalanságra voltak kárhoztatva abban az értelemben, hogy csak a "mostot", a létezés jelenét ismerték, s nem várták, hogy lehet jövőjük az elektromos kerítésen kívül. Éppen ezért a táborbeli létben lehetett, s volt is egyfajta családiasság, s annak megvolt a maga perverz szépsége - írta a kritikus. 

A filmet a korábbi montreali bemutató után pénteken vetítették először Torontóban és Vancouverben. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Kult

Golden Globe-díjra pályázik a Sorstalanság

A Golden Globe-díjra pályázó Sorstalanság című filmet hivatalos vetítés keretében látták a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFPA) tagjai Los Angelesben. A jövő évi Oscar-díjért zajló versenyben a Sorstalanság képviseli Magyarországot a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Mozi TOP 10 Budapest

A Sorstalanság ismét az első tízben

Meglepetésre visszakapaszkodott a Sorstalanság a fővárosi mozik top tizes nézettségi listájára. A hetedik helyre ért fel, talán épp az amerikai forgalmazásról szóló híreknek köszönhetően. Élen a Tolmács, tartja magát a Randiguru és A kör. Összesen 120 ezer néző, több mint 106 milliós összbevétel a mozikban.

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Trumpnak adtak igazat, nem állhatnak katonának a transzneműek

Mínusz 45 fokban lépett le észrevétlenül két kislány az óvodából

Mínusz 45 fokban lépett le észrevétlenül két kislány az óvodából

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Andy Vajnához hasonló betonfala sose lesz többet a magyar filmnek

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Első fotók: a McDrive-nál bukott le a vadonatúj 8-as Golf

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását

Összehangolják az Echo Tv és a Hír Tv hírgyártását