szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

„Leány a talpán” – mondta elismerően Ljudmila Ulickajáról az írónő frappáns interjúira célozva a manapság Amerikában orosz irodalmat előadó Jevgenyij Jevtusenko.

Honfi- és pályatársnője szakmai teljesítményét is nagyra tartja az 1960–1980-as évek szovjet fenegyerek költője, akit húszévesen, első verseskötete megjelenése után azonnal a Szovjet Írószövetség – legfiatalabb – tagjává választottak. És tényleg, bizonyos kérdésekben Ulickaja akár Szolzsenyicinnek is odamondogatott, noha, bár szándékolatlanul, ő tette világhírű íróvá. Ha ifjú biológusként nem másolta volna le Szolzsenyicin szamizdatban megjelent egyik művét, most talán a genetikai tudományok kandidátusa lenne.

Így viszont az orosz irodalmi kánon mai szólistája, és karrierje épp ellenkezően alakult, mint Jevtusenkóé. Elmúlt ötvenéves, amikor első elbeszéléskötete osztatlan sikert ara-tott – Franciaországban, fordításban.

Az egyszerűen csak szoknyás Csehov néven emlegetett pályafutásáról és magyarul most megjelent könyvéről a HVG e heti számában olvashatnak részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!