szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész, aki túlélte a kimerültséget és egy boszorkányhisztériát is.

Legnagyobb gázsi: A salemi boszorkányok – USD 8 000 000

Született: 1957. április 29-én, London (UK)

A film és a színjátszás a családja. Édesapja ünnepelt költő volt Angliában, nagyapja az Ealing Studio élén állt. Apósa az amerikai drámaóriás, Arthur Miller.

Day-Lewis igazi drámaszínész, karrierje első felében színpadon és filmvásznon is sok szerepet vállalt. Korai filmes munkái között találjuk az 1984-es Lázadás a Bountyn (r.: Roger Donaldson), vagy az 1985-ös Én szép kis mosodám (r.: Stephen Frears) mozikat, sőt, még az 1982-es Gandhiban (r.: Richard Attenborough) is akadt mellékszerepe.

A túlterhelt szakmai élet azonban alaposan kimerítette, és rövid pihenőre kényszerült 30 évesen.

Daniel Day-Lewis a Lincoln című filmben
©

Megérte, hiszen amikor visszatért, főszerepet alakított Jim Sheridan: A bal lábam című filmjében, majd Az utolsó Mohikánban (r.: Michael Mann), Az ártatlanság korában (r.: Martin Scorsese) és egy újabb Sheridan-filmben, Az apám nevében című alkotásban – mindezt 1991-1994 között.

1996-ban Arthur Miller: A salemi boszorkányok darabjának filmadaptációjában John Proctort alakította, a 17. századi észak-amerikai puritán gyarmaton élő telepesét. Proctor belekeveredik egy boszorkányhisztériába, ami egyre terjed a gyarmati településen. Döntenie kell: a félelem őt is képes korrumpálni, így hajlandó hazugságot vallani mások ellen, hogy védje magát, vagy

minden erejét megfeszítve tiszta marad.

Amiért jelölték: Day-Lewis Lincoln elnöke szilárd, magabiztos, általában csendes. Már-már bosszantóan nyugodt, a legfeszültebb háborús pillanatban is képes szórakoztató anekdotákat mesélni. Elképesztő türelemmel és erkölcsi magabiztossággal harcolja ki a feketék szabadságát, legfőbb politikai erénye a makacsság.

Vissza az Oscar-gála percről-percre tartalmunkhoz

Jelöltek és esélyesek: Oscar wiki

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

Hiába a figyelmeztetés, amerikaiak milliói utaztak repülőn a hálaadás napi ünnepségre a rokonaikhoz

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire