szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Schilling Árpád vezette Krétakör társadalmi és szociális színházi tevékenysége elismeréseképp veheti át márciusban a holland hercegnőtől az ECF Princess Margriet Award for Culture elismerést.

A European Cultural Foundation (Európai Kulturális Alapítvány; ECF) díját Őfelsége Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre, aki korábban a szervezet elnöke volt és nagy odaadással támogatta a kultúra demokráciában betöltött szerepét.

A szervezet minden évben két díjat ítél meg: idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

“Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetőségük nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat” - írja indoklásában a zsűri, amelyben olyan neves szakemberek foglalnak helyet, mint például Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója.

©

“A díj annak elismerése, hogy jól döntöttünk, amikor 2008-ban profilt váltottunk, és megkezdtük a korábban Európa szerte elismert színházi társulat társadalmi műhellyé való átalakítását. Megérte vállalni a küzdelmet. Bár sosem kételkedtünk abban, hogy jó úton járunk, mindig is hiányzott némi bátorítás, amelyet most megkaptunk” - mondta az elismerésről Schilling Árpád, aki rendszeresen dolgozik Európa nagyvárosainak színházaiban.

Ebben a közegben nem szokatlan, hogy művészek különböző jótékonysági, társadalmi célú ügyeket támogatnak. Schilling számára ez az ügy, hogy Magyarország élhető ország legyen, ezért alapítványával, a Krétakörrel közösségi és szociális célú projekteket valósít meg.

A Princess Margriet Díjhoz vezető 2008-as profilváltás egyik legfontosabb előmozdítója volt a Krétakör vezetőinek az a felismerése, hogy a színházművészet sokszor távolságot tart a súlyos problémáktól, hiszen csak diszkurzív értelemben képes azokat megjeleníteni. Rájöttek, hogy igazán akkor lehet változtatni a negatív trendeken, ha ahelyett, hogy beszélünk a problémákról, valóban közel kerülünk a szegregáltan élő, hátrányos helyzetű vagy bármilyen értelemben elnyomott közösségekhez, és gyakorlati módszerekkel próbálunk meg esélyt nyújtani nekik a kitörésre.

Ebben a szellemiségben jöttek létre olyan projektek az elmúlt években, mint a társadalmi egyenlőtlenségeket a résztvevő fiatalok bevonásával kutató és kezelő Szabadiskola; az Európa Kulturális Fővárosa Pécs keretében létrejött Utópia Kollégium, a ferencvárosi iskolákban a diákok és pedagógusaik összefogásával megvalósított Tanulj, Alkoss, Gondolkozz! projekt; vagy éppen a MOBIL című,  iskolai térben játszott színházi-nevelési reality. Mindegyik projektre jellemző a törekvés az új módszerek és közösségi formák felé, amelyek demokratikus keretek között teszik lehetővé a tudásmegosztás és érdekérvényesítés megtapasztalását Magyarország és Európa változó társadalmaiban.

“Amikor színház-pedagógiai foglalkozást, vitafórumot vagy szabadtéri eseményt hozunk létre, mindig az a cél, hogy az előre közösen kialakított keretek között a résztvevők maximális szabadságra tehessenek szert. Amit az Alapítvány csinál, az nem színház, hanem közösségfejlesztés. A Krétakör a lehetőség manifesztuma, annak deklarációja, hogy mindig van remény.” - teszi hozzá Schilling Árpád.

A Krétakör Alapítvány a díjat 2016. március 15-én Amszterdam legimpozánsabb színházában, a Stadsschouwburgban fogja átvenni Margit hercegnőtől a királyi család tagjainak és az európai kulturális élet képviselőinek a jelenlétében.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Egyelőre nem érkezett meg a három év alatti gyerekek oltása a háziorvosokhoz

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója