Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám
Tetszett a cikk?

Tiniként még Red Hot Chili Peppers-feldolgozásokat játszottak, most meg együtt lóghattak Anthony Kiedisékkel. Az egy.két.há új részében bemutatkozó Kamikaze Scotsmen az utóbbi évek egyik legösszetettebb, Radiohead-, Bartók- és Kraftwerk-hatásokat is felmutató lemezét jelentette meg idén. De miért juttatta eszünkbe nem csak a nevük, hanem a humoruk is a Monty Pythont?

egy.két.há

Sorozatunkban fiatal, tehetséges magyar zenekarokat mutatunk be, mert azt gondoljuk róluk, hogy nagyobb figyelmet érdemelnének.

Beszélgettünk a Mongooz and The Magnet, Muriel, Immgirants, Jónás Vera Experiment, Grand Mexican Warlock, iamyank, Esti Kornél, Blahalouisiana, Gustave Tiger, Mörk, The Luckies, Junkie, The Best Bad Trip, Twentees, Kamikaze Scotsmen, SoulClap Budapest, Antonia Vai, The Adolescens, Barbara Stahl, The nobody elses, mïus, Belau, Papaver Cousins, Szeder, Manoya zenekarok tagjaival.

Friss cikkek a témában

Vajon a Kamikaze Scotsmen tagjai is annyira abszurd és lehetetlen küldetésre vállalkoztak azzal, hogy ma Magyarországon nehezen behatárolható, a prog-, a psych-, a krautrock határán táncoló lemezt jelentettek meg, mint a banda nevét adó Monty Python-jelenet szereplői, a várfalról önként leugró skótdudás alakok?

A válaszhoz elég kis időt tölteni a pécsi gyökerekkel rendelkező zenekar közelében: a Kamikaze Scotsmen másfél-két évig tartó, a magánéletben és a zenekar tájékán is viharosabb időszakot zárt le a májusban megjelent, Modern Day Gardening című lemezzel, így most leginkább egy ötletekkel teli, új lendületet kapó zenekar benyomását keltik. Lehet, hogy nehéz, vagy a szokásosnál hosszabb idő alatt beütő zenét csinálnak, de a kedvenc előadóik is ilyenek, és ahogy Fülöp Bence, a basszusgitáros fogalmaz, felszabadító, hogy nem a zenekaron múlik az egzisztenciájuk.

A Modern Day Gardening teljes egészében:

Úgy szóljon, mintha ott ülnél a zenekarral egy szobában

Ebből persze nem az következik, hogy a Kamikaze Scotsmen csak a saját maga szórakoztatására csinált lemezt, sőt épp ellenkezőleg. Ez direkt a legkönnyedebb, a maga módján legpoposabb lemezük, a korábbi két EP (Prologue, ARK) után. Igaz a rendbetételről, a lélek kigyomlálásáról szóló album nem a legszerencsésebb időpontban jelent meg. A nyári fesztiválszezon előtt jött ki, és a lemezbemutató után sem koncertezett sokat a Kamikaze. De a banda szerint ez nem is akkora baj, Menyhei Ádám, billentyűs és énekes azt mondja, az intenzív lemezfelvétel amúgy is kivett belőlük annyit, hogy szükségük volt a pihenőre.

„Nekem kívülről úgy jött le, hogy Marcinak (Bognár Márton – a Kamikaze dobos-gitárosa) és nekem a katasztrófa felé közelített a stúdiózás előtt a magánéletem, Ádám meg épp összeszedte magát” − vallja Bence, amit Marci egy hasonlattal tesz még kézzelfoghatóbbá: „olyan hangulatban mentünk be, mint amikor felkészülsz arra, hogy kinyomsz egy pattanást”.

(Balról:) Zsuffa Aba, Bognár Márton és Menyhei Ádám
©

A Kamikaze Scotsmen végül kilenc napot töltött a Kazoo stúdióban (itt dolgozott például a sorozatunkban korábban bemutatott Muriel is), teljesen elszigetelten. „Nagyon klassz volt, hogy itt magunkra zárhattuk az ajtót, eléggé rocksztárnak érezhettük magunkat pár napig. Kaptunk egy lehetőséget és éltünk vele” – meséli Marci, de Bence azért árnyalja kissé a képet: „úgy mentünk be, hogy ebből vagy nagyon jó, vagy katasztrofális dolog fog kisülni. Voltak ugyan jó témák, riffek, szövegkezdemények, de ezek ott álltak össze igazán számokká a stúdióban”.

Az, hogy a stúdiózás végül nem katasztrófába fulladt, a zenekar szerint főleg két embernek, a stúdiómunkálatokba egyfajta producerként beszálló Zsuffa Abának, és a hangmérnöknek, Miskolczi Mártonnak köszönhető. „Aba nagyon kellett ahhoz, hogy ezek a dalok összeálljanak. Ő egészen másképp gondolkodik a zenéről, mint én. Én elszállósabb, folyósabb témákat hozok, ő jó értelemben szögletesebb ennél” – meséli Marci, aki szerint jót tesz a bandának élőben is, hogy hol ő, hol Aba ül be a dobok mögé.

©

Az inkább az elektronikus szcénából (egyik projektje például az Analog Balaton) érkező Aba ugyanis a kilencnapos elvonulás után hivatalos zenekartaggá vált, olyannyira, hogy elmondása szerint még csajozni is tudott a frissen megjelent lemezzel a pesti éjszakában. „Igaz, rengeteg 30 és 40 év közötti férfiismerősöm is lett a Facebookon hirtelen, miközben a Kamikazénak meg tini thai lányok írnak.”

„(Miskolczi) Marcit akár hajnali háromkor is fel lehetett ébreszteni egy ötlettel. Beleszívott a cigijébe, és a legnagyobb higgadtsággal kezelte a hülyeségeinket. Ez nagyon sokat segített. Ráadásul már az első felvételek is úgy szóltak, ahogy szerettük volna. Én előtte azt mondtam, azt a hatást szeretném elérni, mint amit a Radiohead In Rainbows című lemezénél, ahol szinte azt érzed, hogy ott ülsz a zenekarral a stúdióban. Nem steril, hanem élőbb a hangzás” − avat be minket a dalok hátterébe Marci.

A Modern Day Gardening a sok szerteágazó hatásból (Kraftwerk, Bartók, Radiohead) végül egységes hangzást kapott, igaz, a lemez második fele a kezdő, könnyebben emészthető dalok után a vinyl-korszakra jellemzően „B-oldalas”, tehát a több türelmet kívánó, agyasabb szerzeményeké lett. Ez a hangulati ív osztotta meg leginkább a lemezt meghallgatókat, Bence szerint az őszintébb kritikák, észrevételek a hosszabbra eresztett számokat nehezményezték.

Lassabb, de jobb a demokrácia

Mit is takar az egy.két.há?

Tavasszal indítottuk el egy.két.há címen a több figyelmet érdemlő előadókról, zenekarokról szóló sorozatunkat. Főleg azért, mert azt gondoljuk, a magyar zenei élet jelenleg kifejezetten izgalmas időszakát éli, de ez nem feltétlen jelenik meg a mainstream felületeken.

A sorozat eddigi részei:Mongooz and The Magnet, MurielThe ImmigrantsJónás Vera ExperimentGrand Mexican WarlockiamyankEsti KornélBlahalouisianaGustave TigerMörkJunkie Jack Flash, The Best Bad Trip

Grafika: Ferenczy Dóra

Több zenekar is szívesen hangoztatja, hogy demokratikus módon döntenek minden kérdésben, de ez Bencéék szerint valójában kevés banda estében van így. „Azért előbb-utóbb ki lehet érezni, hogy kinek a projektje egy-egy együttes, de nálunk tényleg nincs főnök, emiatt jutunk el lassan, sok vita árán a végeredményhez.” A Modern Day Gardening dalait is közösen alakították, a szövegek akár egy számon belül is több tagtól származnak. A These Hills című dal például rengeteg verzió után egy mosogatás közben nyerte el a lemezen hallható formáját, de Marci és Ádám sorai is megtalálhatóak a szövegben.

A nagy demokrácia persze nem magától alakult ki a Kamikaze Scotsmenen belül: a három alapító tag már tiniként együtt zenélt egy Red Hot Chili Peppers-tribute bandában (egyik lakáskoncertjükön gyanús folt is keletkezett a nappaliban, de a szülők szemet hunytak a történtek felett – csak hálával tartozunk nekik ezért).

Később, közös rajongásuk tárgya után más-más irányba mozdultak zeneileg (Marci például a zseniális nevű Larsson and the svéds nevű zenekarban játszott), végül aztán amikor már mindhárman Pesten éltek, újra felmerült a közös zenélés ötlete. Olyannyira nagy volt az egymásra találás, hogy az első próbákon már sorban születtek az első Kamikaze-számok.

Fülöp Bence
©

Mostani, Abával kibővült felállásukban ezt a kreatív lendületet éli meg újra a csapat. „Az nagyon kifejező szerintem a mostani állapotunkra, amit Ádám mondott az egyik megbeszélésünkön. Arról dumáltunk, mire pályázzunk az NKA-nál, és mindenki a lemezfelvételt javasolta, amikor Ádámban felmerült, hogy egy lemezt csináljunk magunknak, a másikat meg a pályázat keretében. Ennyire gyűlnek most a dalötletek” − jellemzi a Kamikaze jelenét Aba.

Flea-ék majdnem benéztek a próbatermükbe

A kreatív folyamatokat majdnem a nagy közös kedvenc Red Hot Chili Peppers is inspirálta: a Kamikaze tagjai ugyanis ott voltak az ominózus The Qualitons-koncerten (azaz, pardon, Kváléjsönsz, Marsi Anikó-módra), ahol Anthony Kiedisék is felbukkantak (Menyhei Ádám konkrétan a Qualitonsban is játszik). A rövid haverkodás után jött Ádám levele a zenekar tagjainak, hogy mit szólnának hozzá, ha a Chili használná kicsit a próbatermüket. „Mindenki röhögött egy jót először, aztán amikor kiderült, hogy tényleg van rá esély, akkor azért feltöltöttük a hűtőt, hátha…” – meséli Aba. Végül nem jött össze a próba, de Ádám a színpad mellől nézhette a budapesti RHCP-koncertet, majd lóghatott a zenekar tagjaival.

©

Ha azonban valamit az RHCP-nek kéne tanulnia a Kamikazétól, az a közönség felé intézett kommunikáció: jól jellemzi a Kamikaze Scotsmen, és főleg Ádám humorát az a sztori, amely még a Börzsönystock fesztiválon történt. „Épp a lehető legfelszabadultabb hangulat uralkodott már a kis barátságos fesztivál harmadik napján, mindenki elengedett mindent, amikor a koncertünk közben, fél óra után Ádám először szólalt meg. Elmondta, hogy nagyon jó ez a koncert, meg a hangulat, meg a fiatalság, de azért ne feledjük, holnaptól már a gondok, aggodalmak várnak ránk, aztán jön az öregség, és végül, elkerülhetetlenül a HALÁL. De azért még ma este kicsit érezzük jól magunkat”. Kell ennél jobb átvezető szöveg két szám között?

A Kamikaze Scotsmen ma, azaz szeptember 14-én játszik az A38 tetőteraszán a Napokon társaságában.

Van Damme és a többiek - ilyen volt a Lollapalooza és Berlin

Sünök, biológusok, David Bowie-emlékhelyek, és a Radiohead. Két nap Berlinben, a Lollapalooza fesztiválon és nem csak ott.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Az MVM-é lett Csehország legnagyobb energiakereskedője

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára