szerző:
MTI

Átszámítva több mint ötmilliárd forintot adott egy fiatal kínai licitálló a kivételesen szép kínai vázáért az aukción. A szakértő szerint egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével.

A becsült ár több mint húszszorosáért árvereztek el kedden Párizsban egy kivételes szépségű kínai vázát, amelyet Csien-lungnak (1711-1799), a mandzsu Csing-dinasztia egyik legjelentősebb császárának készítettek a 18. század második felében.

A páratlan műkincs évtizedeken át hevert egy franciaországi vidéki ház padlásán "egyéb kacatok közt", és a tulajdonos, akinek fogalma sem volt arról, mekkora érték van a birtokában, egy cipősdobozban vitte el a Sotheby's aukciósház párizsi irodájába a világhírű csingtöcseni porcelánmanufaktúrákban készült edényt.

Az aukciósház előzetesen 500-700 ezer euróra becsülte a leütési árat, ám a tájképet ábrázoló, a nyakánál aranyozott vázát végül 16,2 millió euróért (5,18 milliárd forint) vásárolta meg a helyszínen egy fiatal kínai licitáló.

A licit körülbelül 20 percig tartott, ami szokatlanul hosszú egy ilyen műtárgy esetében, és arra utal, hogy többen is próbálták megszerezni. A vételár tartalmazza a költségek és jutalékok 2 millió eurós összegét is.

Ilyen drágán még sosem adtak el porcelántárgyat Franciaországban. A leütési ár egyben rekord a Sotheby's franciaországi árveréseinek történetében is.

A kivételes edény birtokába egy örökség részeként jutott egy francia család. Miután megtalálták, egy családtag vitte el a Sotheby'shez, mit sem sejtve az értékéről. "Vonattal utazott fel Párizsba, ahol felült egy metróra, majd besétált hozzánk a cipősdobozba tett, újságpapírral védett vázával. Amikor kinyitottuk a dobozt, elámultunk a porcelán szépségén" – idézte fel Olivier Valmier, az aukciósház Ázsia-szakértője.

A 30 centiméteres öblös vázára a zöld, a kék, a sárga és a bíbor különleges árnyalataiban festették a tájképet a hófödte hegycsúcsokkal, erdővel, benne szarvasokkal és darvakkal, a talapzatán és a nyakán nonfiguratív rózsaszín díszítés az uralkodó. A remekmű az úgynevezett rózsaszín porcelánok családjába tartozik, azok közé, amelyeken a rózsaszín dominál. Az edényen szerepel az 1736-tól 1796-ig uralkodó császár hat írásjelből álló "névjegye".

Valmier szerint a "cipősdobozos" vázának nincs párja a világon a díszítés aprólékosságát illetően, egy kimagasló műalkotásról van szó, megtalálása egyenértékű egy Caravaggio felfedezésével. Csak négy hasonló motívumú váza ismert a kínai császári porcelánműhelyekből, egy hasonló, de kevesebb díszítőelemet tartalmazó látható a párizsi Guimet ázsiai művészeti múzeumban.

Szakértők szerint a pompás vázát a család egyik őse vásárolhatta Párizsban a 19. század végén. Az eladó nagyszülei egy 1947-ben elhunyt nagybácsitól örökölték. A vázáról itt láthatóak még képek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Nemcsak Ferrariból lehet limitált széria, Daciából is - mutatjuk

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Több mint 120 éles tárgyat operáltak ki egy etióp férfi gyomrából

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Az esőnek köszönhetően kicsit már jobb levegőt venni

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!

Hahó Fészbukosok, megvan Orbán Viktor rinocéroszának a neve!