szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A színész szerint nem lehet a művészethez állandóan hozzábabrálni, mert az megbosszulja magát. A Katona József Színházat húsz év után hagyja el, de megvan rá az oka.

Húsz éve tagja a Katona József Színháznak, de mint a 24.hu-nak adott interjúban elmondta, néhány éve érez magában valami fásultságot, a Kincsem című film óta pedig kicsit kifelé is áll a rúdja a színházból. A lap abból az apropóból készített interjút Nagy Ervinnel, hogy néhány napja kiderült, elhagyja a Katona társulatát. Mint mondja, azért, mert „a színház a legnagyobb röghöz kötés”, ő viszont most lát lehetőséget arra, hogy úgy ossza be az idejét, ahogyan szeretné. Ahogy az interjúban fogalmazott: „(…) ha sikerülne felépíteni egy olyan karriert, ami állandó filmes elfoglaltsággal jár, szeretnék úgy élni, mint az amerikai sztárok”.

Nagy Ervin beszélt arról is, hogy nem gondolja, hogy csak a Katonában lehet zseniális előadásokat csinálni, és neki az elmúlt években Pintér Béla a kortárs színházban a csúcs.

A legjobban viszont szombat délelőtt érzi magát a balatonfüredi bazársoron, ahol odaszólnak, hogy „művész úr”.

Igen! És én tényleg a nép hangja vagyok, amikor politikusokat küldök a faszba, akkor is! Mert én élvezem ezt. Mert én a melósokkal nőttem fel. Ha úgy tetszik, most is egy színházi melós vagyok. És büszke vagyok rá. Ha megkóstolnak, úgy válaszolok.

Az interjúban szóba került a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi átalakítása is. Nagy Ervin szerint:

Nem lehet a művészethez hozzábabrálni állandóan. Megbosszulja magát, ha a politika ide is bele akar mászni.

Arra a felvetésre pedig, hogy a vádak szerint a színművészetin liberális ideológiai nevelés folyik, Nagy Ervin a maga keresetlenségével azt mondta:

Egy lófaszt! (…) A művészet nem politika. (…) Nem lehet a művészetet főhajtásra kényszeríteni. Illetve ideig-óráig igen, de ez hosszú távon öngól. Ha nincs néző a moziban, de nagyon sok pénzt eltapsoltunk, ha magunk alá gyűrjük a színészképzést, és onnan nem jön majd ki semmi, ami használható, akkor csak lesz majd egyszer valaki, aki azt mondja, hogy itt valamit elbasztunk.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!