szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ódry Árpád örököse nemrég azt kérte, adják át dédapja szobrát a tiltakozó diákoknak, de Szarka Gábor kancellár közölte: továbbviszik azt az új campusra.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni

– nyilatkozta a Mandinernek Szarka Gábor, az SZFE modellváltása után kinevezett kancellárja, amikor a lap Ódry Árpád szobrának sorsáról kérdezte.

A szoborról az egyetemi színpad névadója, az egyetem korábbi igazgatójának dédunokája, Fischer Gábor filmrendező juttatott el nemrég nyílt levelet a hvg.hu-hoz, amelyben felszólította az SZFE új vezetését, hogy adják át Ódry Árpád mellszobrát Ódry „valódi örököseinek”, azaz „a szabad művészeknek, azoknak a bátor oktatóknak és diákoknak, akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját”, és „bátran és elszántan védelmezik az egyetemet”.

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Ódry Árpád dédunokája a harmincas évek támadásaihoz hasonlítja a Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni intézkedéseket, és felszólítja az egyetem új vezetését, hogy adják át a tiltakozóknak Ódry mellszobrát az épületből.

Szarka minderről azt mondta: „Azt mindenképp fontosnak tartom kiemelni, hogy nem az Ódry-hagyaték vagy Ódry Árpád öröksége ellen vagyunk. Semmiképpen sem szeretnénk azt eldugni vagy eltüntetni. A következő időszakban, az új campus fejlesztésekor ezt az örökséget szeretnénk továbbvinni, és az Ódry név használatára több elképzelésünk is van.”

A Mandiner cikke egyébként arról szól, hogy az SZFE korábbi vezetése rendelt egy megvalósíthatósági tanulmányt – ráadásul „megfelelő minőségben, ábrákkal is szemléltetve” –, amelyben felbukkant az Ódry Színpad lebontásának lehetősége is. Ebből a tervből nem lett semmi, és a Mandiner azt sem közli, pontosan milyen kontextusban, milyen tervek között szerepel a kiemelt részlet a tanulmányból, vagy hogy azt hogyan értékelte az egyetem korábbi vezetése, ennek ellenére közlik: a korábbi vezetés „éppen úgy” tervezte megszüntetni az Ódry Színpadot, „ahogyan az új vezetés elképzelései között is szerepel jelenleg”.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegedűs D. Géza hvg360

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky Attila által vezetett új kuratóriuma közölte: eladják az egyetem Vas utcai épületét, ezzel pedig megszüntetnék az intézmény játszóhelyét, az Ódry Színpadot is. Az épületegyüttesnek ezt a részét a református egyháznak adnák. A döntés ellen tiltakozott Ódry Árpád dédunokája is. Minisorozatunkban négy emblematikus színész és színházi ember búcsúzik a legendás műhelytől és játszóhelytől. Másodikként Hegedűs D. Géza színész, az SZFE egykori rektorhelyettese.

Mácsai Pál hvg360

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem Vidnyánszky Attila által vezetett új kuratóriuma közölte: eladják az egyetem Vas utcai épületét, ezzel pedig megszüntetnék az intézmény játszóhelyét, az Ódry Színpadot is. Az épületegyüttesnek ezt a részét a református egyháznak adnák. A döntés ellen tiltakozott Ódry Árpád dédunokája is. Minisorozatunkban négy emblematikus színész és színházi ember búcsúzik a legendás műhelytől és játszóhelytől. Harmadikként Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény Színház alapító igazgatója.

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Az emberölések 80 százaléka családon belül történt Magyarországon

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról