Csütörtökön megjelent a népszerű Instagram fotómegosztó alkalmazás legújabb verziója iPhone-ra, melynek új funkciója komoly biztonsági kockázatot jelent, ha meggondolatlanul használja az első indításnál: a 3.0-s új instagram térkép funkcióval bővült, amivel automatikusan elhelyezheti fotóit a saját térképén. Ne tegye.

Frissítés után a program felajánlja, hogy minden meglévő fotóját elhelyezi egy térképen, ez azonban komoly biztonsági kockázatot jelent. A fotótérkép nyilvános az önt követő felhasználók számára, így bárki könnyen - házra pontosan - beazonosíthatja lakhelyét a térképen található fotók segítségével, és az ön jóvoltából szét is nézhet otthonában, vagy az ön által sűrűn látogatott helyeken.

Bár a térkép funkció önmagában hasznos érdekesség, nem árt csak olyan fényképeket a térképre helyezni, melyek közérdeklődésre tarthatnak számot, és közvetlenül nem visszavezethetők önhöz - erre egyébként az alkalmazás is figyelmeztet az első indításkor, ennek ellenére felajánlja, hogy összes fotója válogatás nélkül a térképre kerülhet egy gombnyomással.

Tapasztalataink szerint a felhasználók nagyobb többsége élt már az első napon a térkép kínálta lehetőséggel, talán bele sem gondolva, hogy a közkinccsé tett lakcímük mellett gyakran nevük és saját arcképük is együtt szerepel.

A térképen látható fotóit bármikor változtathatja, így ha az első indításnál feltöltötte fotóit a térképre, utólag is eltüntetheti őket az Edit gomb segítségével.