szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új alkotmány a nemzet történelmi alkotmányát helyreállító alaptörvényként jeleníti meg önmagát. Bár e „történelmi alkotmány” az új berendezkedés egyik legfontosabb jogforrása, jelentéséről csak elvont módon szól a preambulum - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

Az alaptörvény szerint a politikai közösség egyrészt tiszteletben tartja „történeti alkotmányunk vívmányait”, másrészt nem ismeri el az idegen, azaz az 1944. március 19-i német, illetve a második világháború következményeképpen történő szovjet megszállás miatt bekövetkezett felfüggesztését. A „Nemzeti hitvallás”, az új alkotmány preambuluma úgy tesz, mintha létezne-létezett volna valamiféle örök érvényű, Szent Istvántól 1944-ig fennálló törvényi keret, melynek érvénye csupán időlegesen, 1944. március 19. és 2011. április 25. között szűnt volna meg.

A „történelmi” vagy „történeti alkotmány” kifejezést a jogtörténet a kormányzás rendjét, az állam nemzetközi státuszát, valamint állam és állampolgárai viszonyát meghatározó olyan alapvető törvények együttesére használja, melyek hosszabb, akár több évszázados jogfejlődés során jöttek létre, és ebből következően egységes dokumentumban való kodifikálásukra soha nem került sor. Ami azt illeti, a fogalom szinte kizárólag a különleges brit (angol) jogfejlődés értelmezésére, illetve annak a ténynek a magyarázatára szolgál, hogy a parlamentáris rendszerek mintájaként tekintett brit jogrendszer, Európában egyedülállóan nem rögzítette alaptörvényeit egyetlen egységes dokumentumban - írja a cikk szerzője. A teljes cikket megtalálja a Szuverén.hu-n.

©
hvg.hu Napi merítés

Szuverén: Mit akar a kormány az Alkotmánybírósággal?

A hatáskörszűkítő szabályok ellenére egy független, bátor és átláthatóan működő alkotmánybíróság érdemi jogvédelmet biztosíthatna. Azonban láthatóan ez az, amit a kormányzó többség mindenképpen el akar kerülni - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Fontos lehet-e számunkra a strasbourgi bíróság a jövőben?

Az alkotmányosság hazai intézményeinek elgyengülésével felértékelődnek a nemzetközi emberi jogi fórumok. A strasbourgi bíróságnak fontos szerepe lehet, de nem tudja teljesen átvenni az alapjogvédelmi funkciókat - írja Tóth Gábor Attila alkotmányjogász a Szuverén.hu oldalon.

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Nem használták fel a Szputnyik V mintáit az oltóanyag magyarországi engedélyezéséhez

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire