szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az emlőrák kezelésében alapvető változásra kerülhet sor a közeljövőben, sok nőnél teljesen el lehet majd hagyni a kemoterápiát - írta amerikai onkológusokra hivatkozva a New York Times.

Ha a mostanában induló két kutatáshoz hasonló, más nagy vizsgálatok is alátámasztják majd a lap beszámolójában közölt új elképzeléseket, lényegi változás történhet a mellrák ellátásában. Eddig folyamatosan növekedett a kezelésnél alkalmazható gyógyszerek száma, nőttek a gyógyszeradagok, mind rövidültek a kemoterápiás ciklusok közötti szünetek, és állandóan nőtt a mind drasztikusabb terápia időtartama is.

A korábbi, de jelenleg is érvényes amerikai szakmai ajánlás szerint az országban évente mellrákkal diagnosztizált 200 ezer nő csaknem mindegyikének adandó kemoterápia. Az új megközelítés szerint azonban tulajdonképpen csak annak a mintegy 30 százaléknyi betegnek volna rá szüksége, akiknél nem az ösztrogén hormonhoz köthető a rák kifejlődése.

Bár sok adat áll rendelkezésre, az új bizonyítékok értelmezése körül egyelőre sok a bizonytalanság. Ha igaz is, hogy a hormonfüggő rákban szenvedő nők egy részénél elhagyható a kemoterápia, senki nem tudja ma még biztonsággal meghatározni, hogy ki tartoznak e csoportba. Akad orvos, aki már ritkította a kemoterápiát, mindenkire érvényes megoldás azonban nincs. Akár egy évtizedbe is beletelhet, amíg a két megkezdett, illetve megkezdendő (amerikai és európai) vizsgálat választ adhat a kérdésre.

Az Egyesült Államokban a vizsgálathoz május végén kezdik gyűjteni a résztvevőket - olyan nőket, akiknél ösztrogénfüggő a tumor és még nem terjedt túl a mellen. A véletlenszerűen összeállított egyik amerikai csoport a standard kezelést kapja (itt a kemoterápiát az ösztrogén-tumort "kiéheztető" tamoxifen gyógyszer követi) a másik csoportnak csak tamoxifent adnak.

Egy biztos: az érvényes amerikai és európai ajánlás szerint csaknem minden olyan mellrák esetén, mely túlterjed a tejmirigyekre korlátozódó legkorábbi fázison, szükség van kemoterápiás kezelésre. Jó okkal hivatkozik sok onkológus a nagy kutatások sorára, melyek azt mutatják, ez a kezelés életet menthet, ráadásul az újabb és agresszívabb eszköztár nem más, mint a régiek továbbfejlesztett változata. Ezért ma az a helyzet, hogy az USA-ban is akkor nyugodtak az onkológusok, ha mindenkinek a legagresszívabb kezelést adják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mégsem okoz rákot az aszpartám?

Az utóbbi években sokat vitatott kérdés volt az aszpartám és az aszpartám tartalmú élelmiszerek egészségre vonatkozó hatása. Számtalan hír taglalta a daganatos betegségeket előidéző hatását, amely miatt hosszú évekig tartó, nagy létszámú kutatást végeztek ennek a kérdésnek a kiderítésére. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a sokat támadott aszpartám mégsem okoz rákot.

MTI Plázs

"Emberszabású" egerek a rákgyógyászatban

Az állatkísérletekben ártalmatlannak tűnő gyógyszerek klinikai kipróbálásuk során nem várt biológiai reakciót válthatnak ki, amelynek kiküszöbölésére izraeli tudósok a laboratóriumi állatok és az emberek közé "emberszabású" egereket iktatnának be.

hvg.hu Plázs

Bőrrák-hisztéria Amerikában

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia arra figyelmeztet: egyre gyakoribb a – járványként el nem ismert – bőrrákos megbetegedés az államokban. Minden ötödik amerikai bőrén jelentkezik daganatos elváltozás, a kockázat pedig megduplázódik, ha a beteg már túl van öt leégésen – áll a Mayo Clinic hírlevelének áprilisi beszámolójában. Az amerikaiak járványtól félnek, ám a szakemberek szerint erről szó sincs.

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Képregénycsomagot ajánlott fel az egészségügyi dolgozóknak egy fővárosi bolt

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények