szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emberi embrionális őssejtekről sikerült kimutatni, hogy inzulintermelő hasnyálmirigy-sejtekké alakíthatóak, tehát elképzelhető, hogy gyógyíthatóvá válik az 1-es típusú cukorbetegség - jelentette be egy kaliforniai cég, a Geron Corp.

A Geron Corp. kaliforniai cég kanadai kutatókkal dolgozott együtt, és az eddigi eredményekről a Stem Cells című szakfolyóiratban számolt be. Jelenleg állatokon kísérleteznek a módszerrel. A szakemberek azt mondják, hogy emberi embrióból kinyert őssejtekből a hasnyálmirigy sejtjeihez hasonló sejteket sikerült létrehozniuk, amelyek inzulint termelnek.
 
A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, s ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy termel ugyan inzulint, de azt a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a típusba tartozik.
 
Az őssejtkutatás óriási erőkkel folyik szerte a világon. Az emberi szervezet mintegy kétszáz sejtfajtából áll, és az őssejtek azok a kezdeti sejtek, amelyekből bármelyik kifejlődhet. A remények szerint az őssejtek révén gyógyíthatóvá válhat számos rettenetes betegség az Alzheimer- és Parkinson-kórtól a szívbetegségeken át a cukorbajig. Őssejtekből elvileg bármelyik szerv vagy testrész előállítható, maga az agy is. 

Őssejtek kinyerhetők szövetből, legfőképpen köldökzsinórvérből, csontvelőből és foggyökérből. Az őssejtbankok Nyugaton már egész hálózatot alkotnak. Az őssejtek másik fő forrása az embrió - sokan ezt tartják jobbnak -, illetve lombikbébiprogramok során visszamaradt, vagy sejtmagátültetéses klónozással létrehozott embriókból nyerhetők ki őssejtek. Ez utóbbi esetben az őssejtek kiemelésével a néhány napos embrió elpusztul.
 
A katolikus országok mélyen elítélik az embrionális őssejtek kutatását, mert az emberi élet kioltását látják benne. George Bush, az Egyesült Államok elnöke is ellenzi, és 2001-ben rendeletileg megvonta a szövetségi támogatást ettől a területtől. Kalifornia polgárai azonban 2004-ben megszavazták az embrionális őssejtkutatás államukon belüli támogatását.
URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Hasznos tanácsok cukorbetegeknek

A 2-es típusú cukorbaj kontrollálható betegség, olyannyira, hogy mások akár észre sem veszik rajtunk. A titok kulcsa az optimális testsúly mellett az egészséges, zsírszegény, magas rosttartalmú, kalóriacsökkentett étrend és a rendszeres testedzés.

MTI Plázs

Nem vesszük komolyan a cukorbetegséget

A cukorbetegség úgynevezett kettes (2-es) típusában szenvedők nagy része - az évek óta folyó egészségnevelő, felvilágosító kampányok ellenére - még most sincs tisztában az őt érintő kór alapvető jellemzőivel, a vércukorérték nyomon követésének fontosságával és mibenlétével.

hvg.hu Plázs

Rákot okozhat a magas vércukorszint

A magas vércukorszint nők esetében fokozza a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát - állapították meg svéd kutatók.

hvg.hu Plázs

Őssejtekkel gyógyítható a hátfájás

A University of Manchester kutatói szerint csupán néhány lépésre vannak a több millió embert kínzó hátfájás végleges megoldásától. Kifejlesztettek ugyanis egy olyan gyógymódot, amely során a páciensek csontvelőjében található őssejtekből építik újjá a gerincoszlop sérült porckorongjait – írja a NewsMax.com.

hvg.hu Plázs

Cukorbetegséget okoz a depresszió

A depresszióban szenvedő idős emberek gyakrabban lesznek cukorbetegek, mint társaik – állítja egy új tanulmány, amely szerint a depresszió fő szerepet játszik a diabétesz kialakulásában.

hvg.hu Tech

Szívbillentyűt növesztettek őssejtből

Brit tudósoknak a világon elsőként sikerült őssejtekből az emberi szív egy darabját létrehozniuk. A kutatás vezetője szerint tíz éven belül lehetővé válik, hogy akár egy teljes szívet növesszenek a módszer segítségével.

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter

Homofób botrány középpontjában az észt belügyminiszter