szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a bőr alá ültethető vércukormérő forradalmasítja az I-es típusú cukorbetegségben szenvedők életét. A folyamatos vércukorellenőrző egy eldobható, bőr alá helyezhető érzékelőből áll, amelyet néhány naponta kell cserélni, és amely egy vevőegységnek küldi az adatokat körülbelül öt percenként.

Roy W. Beck, a floridai Tampában található Jaeb Egészségügyi Kutatóközpont vezető kutatója munkatársaival együtt vizsgálta a készülék jótékony hatásait I-es típusú cukorbetegség esetében. Becknek személyes érdeklődése is van a témában, hiszen kisfia cukorbeteg és két éve minden nap méri a vércukorszintjét, a mindennapos mérés biztonságot ad neki, mint sok más társának is.  (Az I-es típusú cukorbetegség, amelyet fiatalkori cukorbetegségnek is neveznek, akkor alakul ki, amikor a test nem termel elegendő inzulint. Ez a csoport a cukorbetegek között mindössze 5 százalékot képvisel, a II-es típus sokkal gyakoribb és ez gyakran társul más anyagcserezavarokkal és túlsúllyal.)

Az amerikai Fiatalkori Diabétesz Kutatási Alapítvány által finanszírozott tanulmány a New England Journal of Medicine szeptember 8-i online számában jelent meg, a szerzők az Európai Diabéteszkutató Szövetség Rómában rendezendő kongresszusán is előadják majd eredményeiket. Beck és munkatársai 322, I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyermeket és felnőttet vontak be a tanulmányba, egy részüket a folyamatos vércukormérővel követték nyomon, más részük a hagyományos otthoni vércukormérőt használta. A vércukorszintet utólag a hemoglobin A1c vizsgálatával ellenőrizték, amely az elmúlt 3 hónap vércukorszintjéről nyújt felvilágosítást.

26 hét elteltével kiderült, hogy a 25 évnél idősebbeknél a folyamatos monitorozással lényegesen egyenletesebb vércukorszintet lehetett elérni, míg a fiatalabb korosztálynál nem tapasztaltak számottevő különbséget, valószínűleg amiatt, hogy nem használják rendszeresen a vércukormérőt. Beck szerint a gyerekeknél a szülők bevonásával érhető el jobb eredmény. „A cukorbetegség szorosabb kontrollja folyamatos vércukorellenőrzéssel egyenlő a kevesebb hosszútávú szövődménnyel” – nyilatkozta Beck. „Ez hosszútávon hatással van az életminőségre is és csökkenti az egészségügyi kiadásokat.” Ezek alapján javasolja, hogy ez a módszer legyen az I-es típusú cukorbetegség kezelésének része és a biztosítók támogassák a készüléket.

Stuart Weiss, a New York Egyetem Egészségügyi Központjának endokrinológusa, az orvosi kar docense úgy véli, ezt az új eszközt minden cukorbeteg használni fogja egyszer, mivel nagyszerű találmány. A II-es típusú cukorbetegek számára is hasznos lehet a folyamatos ellenőrzés, mert látják, mely ételek változtatják meg jelentősen a vércukorszintet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Új módszerek a cukorbetegség kezelésére

Két kísérleti módszer alapján új terápiás irányokat javasolnak amerikai kutatók a diabétesz kezelésére a Proceedings of the National Academy of Sciences című kiadványban megjelent tanulmányaikban.

Medipress Plázs

Ki lesz cukorbeteg?

Egy több mint harminc évig tartó kutatás adatai szerint a cukorbetegség leginkább azokat fenyegeti, akik gyermekkorukban szegényebb körülmények között éltek.

Medipress Plázs

Mi okozhat felnőttkori cukorbetegséget?

Egy a májsejtek által termelt fehérje jelenléte – amely gátolja az inzulin hatását – hajlamosítja az embereket a 2-es típusú cukorbetegségre - állítja egy friss tanulmány.

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Még két napig lehet elküldeni az szja-s sms-eket a NAV-nak

Macaulay Culkin apa lett

Macaulay Culkin apa lett

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó

Ilyen egy totálisan rosszul végződő izomautózás – videó