szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyorsételek mellett a szakácskönyvek is felelősek az amerikaiak elhízásáért - derül ki az Annals of Internal Medicine című tudományos folyóirat legfrissebb számából.

A lapban közölt tanulmány szerint a gyorséttermek mellett a nagyobb adagok és a tálalás, valamint a receptek változása is felelős az elhízásért. A probléma pedig régebbre nyúlik vissza mint gondolnánk. Hetven évre visszamenőleg vizsgálva a klasszikus ételrecepteket kiderült, hogy közel 40 százalékkal nőtt az ételek kalóriatartalma az évtizedek alatt. Annyi kritika éri az éttermi fogyasztást, valójában arra kellene összpontosítani, amit mi alakíthatunk - mondta Brian Wansink, a Cornell Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A tanulmányban több szakácskönyvet vizsgálva észrevették a trendet, de leginkább a Főzés öröme című klasszikus receptgyűjteményre koncentráltak, amely a harmincas években jelent meg először. A szakácskönyvet gyakran adják ki újra, legutóbb 2006-ban frissítették. A kutatás során kiderült, hogy az összes (szám szerint hét) kiadásban szereplő 18 receptből 17 esetében nőtt az adagok kalóriaértéke. Ez részben a recept egészének kalórianövekedéséből, részben pedig az adagok növekedéséből ered.

Egyedüliként a chili con carne tápértéke marad változatlan az évek során. A csirkegumbó receptje 1936-ban még 14, egyenként 228 kalóriát tartalmazó adagra volt jó, 2006-ban már 10, egyenként 576 kalóriát tartalmazó adagra futotta a receptből.

A különböző kiadásokat vizsgálva a szakértők három nagy ugrást figyeltek meg: a negyvenes éveket követően a hatvanas években készült kiadásban, illetve a legutóbbi megjelenésben nőttek jelentősen az értékek. Az éttermi adagok változása a hetvenes években csapódott le az otthoni adagolásokban - mondta Wansink.

A porciók változásánál azonban jobban aggasztja a szakembert a receptek kalóriaértékének növekedése, amely az adagolásnál sokkal kevésbé szúr szemet. Az élelmiszerek ma olcsóbbak a harmincas évekhez viszonyítva, így az olyan olcsóbb és alacsonyabb tápértékű hozzávalók helyett mint a bab, gyakrabban kerül hús az asztalra.

A vizsgálat ugyanakkor csak a leírt receptekre terjedt ki, nem az elfogyasztott ételmennyiségre. A negyven százalékos kalórianövekedés azonban így is jelentős. Wansink szerint nem szabad egész adagokat megenni, a felét el kell tenni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Szívrohamot és elbutulást okoz az elhízás

A hasi elhízás kifejezetten hajlamosít a szívroham és a cukorbetegség megjelenésére, de egy új vizsgálat szerint évtizedek alatt a gondolkodó képesség romlásában is szerepet játszik. A tanulmány eredményeit az ideggyógyászat vezető folyóirata, a Neurology közölte.

MTI Plázs

Kik fognak elhízni?

Könnyebben szednek fel plusz kilókat a gyakran a neten lógó, keveset alvó vagy rendszeresen alkoholt ivó lányok és fiatal nők, mint társaik - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Medipress Plázs

Két új szer elhízás ellen

A leptin hormon két az Egyesült Államokban engedélyezett gyógyszer valamelyikével ötvözve visszaszoríthatja az étvágyat a túlsúlyos emberekben, így hathatós fegyverként szolgálhat az elhízás elleni harcban.

hvg.hu Plázs

Országos program indul az elhízás miatt

Országos programot indít az iskoláskori elhízás és a mozgásszegény életmód ellen a következő tanévben az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége (EVMSZ). A Hozd a formád, Magyarország! elnevezésű kezdeményezéshez első körben tíz város húsz intézménye csatlakozik.

hvg.hu Plázs

Hat ritkán emlegetett ok az elhízás hátterében

Az elhízás magyarázata nem egyenlő a sok evés és kevés mozgás egyszerű képletével, bár a genetikai faktorok mellett ez a két fő rizikótényező a betegség kialakulásában. Maga az elhízáshoz vezető út ennél sokkal bonyolultabb tényezőkből áll össze.

MTI Plázs

Elhízás és dohányzás: időzített bombák

Valóságos időzített bombaként írja le a kínai egészségügyről megjelent friss tanulmány az olyan, többek között az elhízásra és a dohányzásra visszavezethető krónikus betegségeket, mint a rák, illetve a légzőszervi és szívbetegségek.

MTI Plázs

Elhízás: a szénhidrát vagy a zsír az ellenség?

Világszerte aggasztó mértékű az elhízás mind a fejlett, mind a fejlődő országokban. Nem esztétikai problémáról vagy szó, hanem krónikus betegségről, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1998-ban deklarálta betegségnek a tekintélyes túlsúlyt - hangzott el a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői ülésén.

hvg.hu Plázs

Edzéstervek: elkerülhető a hasi elhízás

Az életkor előrehaladtával élettani, testalkati változások sorozatával vagyunk kénytelenek szembenézni. Ahogyan mennek az évek, úgy csökken az izomtömeg és nő a test zsírtartalma, amely a megváltozott hormonszinteknek tudható be. Negyven év felett már sokkal jobban oda kell figyelni az elfogyasztott ételek mennyiségére és minőségére, valamint a rendszeres testedzésre a normál testsúly, lapos has elérése, illetve megőrzése érdekében.