szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Javában tartanak a különböző zenei fesztiválok. A baráti társasággal együtt töltött sátorozás, buli során alkalom nyílik az egész évben felgyülemlett gőz kieresztésére, ami sokesetben az alkohol és egyéb bódító szerek élvezetét is jelenti. De mire érdemes odafigyelni a buli előtt és után?

Az alkoholfogyasztás után jelentkező izgalmi fázist az oldottság, esetleg gátlástalan viselkedés követi, amely meggondolatlan, esetleg túlzott engedékenységet, másnap lelkiismeret-furdalást eredményezhet. Tudjuk, hogy az alkohol minden fogyasztóra másként hat, sőt ugyanaz a személy is különbözőképpen reagálhat ugyanannyi alkoholmennyiségre, az aktuális fizikai és lelki állapotától függően. Szintén más a hatás a nőknél, és más a férfiaknál, a gyengébb nem például csak fele annyit bír, mint egy férfi.

Az alkohol a lebomlás után már nem mutatható ki a szervezetben, de az alkoholfogyasztás következtében károsult idegrendszeri funkciók még nem állnak teljesen helyre. Mielőtt például volánhoz ülnénk, a megjelölt időtartamokon túl legalább 1-3 órás "plusz" pihenési idő javasolt.

Tévhit, hogy a tele gyomor megakadályozza az alkohol felszívódását. Az ivás előtt elfogyasztott étel csak késlelteti a felszívódást, de nem akadályozza meg, valamint kissé védi a gyomor nyálkahártyáját az alkohol károsító hatásától is. Vigyázat, a lassabb felszívódás miatt meghosszabbodik a lebomláshoz szükséges idő is.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Mennyi alkoholt iszunk?

Világszerte minden huszonötödik, az egykori Szovjetunió utódállamaiban minden hetedik halál összefüggésben van az alkoholfogyasztással, amely a legszegényebb embereket érinti leginkább - állapították meg a brit Lancet orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban kanadai kutatók.

MTI Plázs

Hogyan hat egészségünkre az alkohol?

Az étkezések közben megivott szesz csökkenti annak a veszélyét, hogy az epehólyagban lévő epe koleszterintartalmából kövek képződjenek. Az angol vizsgálat igéretes eredményeit az emésztőszervi betegségekről rendezett tanácskozás egyik előadásán ismertették Chicagóban.