szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százhuszonnégyezernél több európainál fejlődött ki rák túlsúly miatt tavaly, az egyre növekvő testzsírtartalom pedig további tízezreket veszélyeztet - közölték brit kutatók csütörtökön a Berlinben zajló európai rákkongresszuson.

Egy tanulmányból, amelyet európai túlsúlyos emberek körében végeztek, az derült ki, hogy a kövérség miatt leginkább a közép-európai országokban, Csehországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában emelkedett az új rákos megbetegedések aránya. A leggyakoribb ráktípusok, melyek a fölös testzsírhoz köthetők, a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, valamint a vastag- és végbélrák.
   
Andrew Renehan, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője elmondta: lehetséges, hogy az elhízás okozza a rákos esetszám növekedésének legnagyobb hányadát a nőknél a következő évtizedben. 
   
Renehan az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség adatait használta fel annak megbecslésére, hogy 2002-ben mintegy 70 ezer új rákos esetet okozott az emberek túlsúlya vagy elhízása harminc európai országban. Az adatokat 2008-ra kivetítve - a módosító tényezők figyelembevételével - azzal lehet számolni, hogy ekkor már 124 050 rákos megbetegedést idézett elő az elhízás.
   
A férfiaknál az új esetek 3,2 százalékát, a nőknél 8,6 százalékát okozhatta az emberek túlsúlya, ám országonként igen eltérő az arány. A probléma a közép-európai országokban a legnagyobb, Franciaországban és Dániában a legkisebb. 
   
A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy minél gyorsabban érdemes olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az elhízás arányát az átlaglakosságnál, mert egyre több bizonyíték áll rendelkezésre negatív egészségügyi hatásairól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mellrák: nagy árat fizetünk hanyagságunkért?

Idén is lehet sétálni a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon, felhívva a figyelmet a mellrákszűrés fontosságára. A második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedésről lévén szó, a tájékoztatásra kétségkívül nagy szükség van. Jó eséllyel gyógyíthatnánk például a korán felismert eseteket.

MTI Plázs

Segíthet a hő a rákkezelésben

Nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabb ideig rákmentesek azok, akik a kemoterápia mellett hőkezelést is kapnak - közölték német kutatók.

hvg.hu Plázs

Megállították a rákos sejtek burjánzását

A genetikai anyag egy kis, korábban ismeretlen funkciót ellátó része jelentheti a kulcsot a rák terjedésének leállításához – számoltak be a Yale School of Medicine és a kínai Sichuan University kutatói két előadásukban a szeptember 7-11 között zajló Amerikai Tudományos Akadémia konferenciáján.

MTI Plázs

Tüdőrák: a radon felelős az esetek 3-14 százalékáért

A radon felelős a tüdőrákos megbetegedések 3-14 százalékáért, ezért radikálisan, egy tizedére kell csökkenteni e radioaktív gáz megengedett mennyiségét a lakóházakban - hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kiadványában, Az épületen belüli radon kézikönyvében (Handbook on Indoor Radon).

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Igen hasznos funkció érkezik a Microsoft Teamsbe: kiszűri a háttérzajokat

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Távozásra szólították fel a járványszabályokat megszegő cseh egészségügyi minisztert

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek

Fotók: általános iskolát fertőtlenítenek a honvédek