szerző:
MTI

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő, új európai uniós kampány indult hétfőn, fő célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem.

Az Egyél, igyál, mozogj! jelszóval zajló kezdeményezés - amelyet Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési felelőse indított útjára - egyebek között az uniós kormány székhelyétől, a brüsszeli Berlaymont épülettől kiindulva Európa különböző részein bemutatandó roadshow-kból áll, amelyeken a gyermekek különféle programokon és játékokon vehetnek majd részt. Az Európai Bizottság interaktív honlapot is elindított, illetve versenyeket és egyéb eseményeket szervez, amelyek fő célja közös: megváltoztatni, azaz javítani a gyermekek étkezési szokásait. 

Sikerült megnyerni a kezdeményezéshez a visszatérését nemrégiben bejelentő Justine Hénin belga teniszezőt és a nyolcéves Guinness-rekordert, Rosolino Canniót, aki a legfiatalabbként úszta át a Szicíliát az olasz félszigettől elválasztó Messinai-szoros 3,6 kilométerét (58 perc alatt).
   
Az EU-ban 22 millió gyermek túlsúllyal, közülük 5 millió pedig az elhízással küzd. Azokat a fiatalokat, akik nem ismerik fel, mennyire fontos, hogy egészséges ételeket és italokat fogyasszanak, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt a korai csontritkulás fenyegeti - mutatott rá a brüsszeli bizottság. 
   
A most bejelentett program keretében közvetlenül az iskolákba szeretnék eljuttatni az egészséges táplálkozás üzenetét. A kampány vidám figurái nyolc héten keresztül végiglátogatják a tagországok egy részét, és a roadshow keretében minden nap két iskolában tesznek látogatást. Így 180 iskola összesen 18 ezer diákja vesz majd részt a programokban közvetlenül. 
   
Az egészséges táplálkozást népszerűsítő kampányt teljes egészében az Európai Unió mezőgazdasági költségvetéséből finanszíroznak. Két másik, szintén a gyermekek étrendjének változatossá tételét és étkezési szokásainak javítását célzó fontos kezdeményezést, az iskolatejprogramot és az iskolagyümölcs-programot egészíti ki. 
   
A honlapon indított nyereményjátékban 8 és 15 év közötti diákok vehetnek részt, a szerencsések játékokat, sporteszközöket nyerhetnek.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Gyakran vezet rákhoz az elhízás

Százhuszonnégyezernél több európainál fejlődött ki rák túlsúly miatt tavaly, az egyre növekvő testzsírtartalom pedig további tízezreket veszélyeztet - közölték brit kutatók csütörtökön a Berlinben zajló európai rákkongresszuson.

MTI Plázs

Kevés túlsúly is megrövidítheti az életet

Nem csupán az elhízás, de a fiatalon felszedett kisebb túlsúly is megrövidíti a várható élettartamot, ám az alultápláltság is ugyanezt a kockázatot hordozza - jelentették be a stockholmi Karolinska Intézet kutatói a British Medical Journal című szaklap szerdán megjelent számában.

hvg.hu Plázs

Megdöbbentően sok az elhízott gyerek hazánkban - mi a megoldás?

Kétségbeejtő mértékű a gyerekek elhízása hazánkban. A helyes táplálkozás mellett azonban a lelkiismeretes szülőknek arra is oda kell figyelnie, hogy milyen környezeti hatások érik csemetéiket. Egy egészségvédő rendezvényen három szakértő is elmondta a témával kapcsolatos meglátásait, jótanácsait.

MTI Plázs

Túlsúlyt cipel a népesség fele

Magyarország felnőtt lakosságának 53 százaléka súlyproblémákkal küzd. A 18 év felettiek átlagos testtömegindexe a normál fölötti túlsúlyos kategóriába sorolható, a 45 évnél idősebb korosztálynak 65-70 százaléka elhízott.

MTI Plázs

Visszaüt a gyerekkori elhízás

Lehet, hogy sok felnőtt elképzelése szerint az a szép és egészséges gyerek, aki kövér, de már a gyerekkori súlytöbblet is érkárosítást okoz, emeli a vérnyomást és korai cukorbetegséghez vezethet.

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Négy hétvégére is megkapják a gyalogosok a Szabadság hidat

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

Megszólalt a Samsung, hogy miért törhetett el egy-két nap után az összehajtható telefonjuk kijelzője

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk

Későn vacsorázik, a reggelit meg kihagyja? Van egy nagyon rossz hírünk