szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 1971 óta első, magántulajdonban lévő patikát avatta fel újságírók és egy kisebb tömeg gyűrűjében Goeran Haegglund svéd egészségügyi és szociális miniszter vasárnap Stockholmban.

A nyitás napjáig az állami tulajdonú Apoteket gyógyszerlánc volt a vényköteles szerek egyetlen kiszolgálója Svédországban, sőt 2009 novemberéig a nem receptköteles gyógyszereké is. A svéd parlament 2008 májusában döntött úgy, hogy megnyitja az ország gyógyszerpiacát a verseny előtt. Múlt novemberben a svéd állam eladott négy magáncégnek a 900-ra becsült Apoteket üzletből 465-öt. A svéd tulajdonú vállalatokat kizárólagos gyógyszer-forgalmazási céllal hozták létre. November elsejétől a nem vényköteles szereket egyes élelmiszerüzletekben és a benzinkutaknál is megvehetik a svédek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!