szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem gyógyítják a náthát a náthagyógyszerek – derül ki a HVG Patikamérlegen című összeállításából, amiben a hetilap annak járt utána, hogy mire jók a legnépszerűbb náthagyógyszerek, amelyekre többmilliárd forintot költünk.

A különféle termékek hatóanyagainak összehasonlításából kitűnik: többnyire feleslegesen sokféle, esetleg könnyen túladagolható összetevőt tartalmaznak a náthagyógyszerek. Pedig a „gyógyszer nélkül hét nap, gyógyszerrel egy hét” falvédő-bölcsességet már az Egészségügyi Világszervezet jelentése is alátámasztja. Az orvostudomány sem vitatja, hogy meghűlés esetén bármilyen forró ital enyhülést hozhat, és más háziszerek is segíthetnek.

Tekintettel a mellékhatások kockázatára – no meg a gyógyszerárakra – nátha esetén elegendő lenne a gyulladáscsökkentő, fájdalom-, illetve köhögéscsillapító orvosságok közül csak azt használni, amelyikre épp szükség van. Különös módon azonban az egyféle tünetre ható szerek közül egyiknek sem sikerült a legfrissebb eladási listák élére kerülnie.

Az ábrákkal illusztrált összeállítás a csütörtöki HVG-ben olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!