szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elindította a gyerekkövérség elleni kampányát Michelle Obama, az amerikai first lady kedden; főleg az egészséges táplálkozás elveire és a sok testmozgás fontosságára akarja felhívni a szülők és a gyerekek figyelmét.

Mozogjunk! - ezt a címet adta országos kampányának Barack Obama elnök felesége, aki szakértők szerint népszerűsége révén sikert érhet el Amerika egyik legmakacsabb betegségének kezelésében. "Akárcsak a legtöbb gyerek, én is szeretem a hamburgert, a sült krumplit, a fagylaltot és a süteményeket (...) nem olyan életmódról beszélünk, amely ezeket kizárja" - fogalmazott a first lady. Mint hozzátette, meg kell találni az egyensúlyt, hogy a gyerekek élvezzék az ételeket, de fussanak, mozogjanak és játsszanak is sokat.

A fehér házi eseményen Obama elnök arról beszélt, hogy ez a legsürgetőbb egészségügyi probléma Amerikában, javítani kell a gyerekek egészségén. Aláírta a gyerekkövérség elleni kormányzati munkacsoport megalakításáról szóló okmányt. Az Egyesült Államokban minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, és többségük várhatóan az is marad egész életében. Obama közölte: az a cél, hogy egy nemzedék alatt meg lehessen oldani a problémát, hogy a ma születő amerikaiak egészséges testsúlyú felnőttekké váljanak. Utalt rá, hogy a kövérség olyan amerikai járvány, amelynek kezelésére már évtizedek óta történnek lépések, de ezek mind elégtelennek bizonyultak.

A Mozogjunk! jelszavú programnak négy fő eleme van: tájékoztatni kell a szülőket a helyes étkezésről és a testmozgás jelentőségéről; javítani kell az iskolai étkezés minőségén; az egészséges élelmiszereket elérhetőbbé kell tenni; végül nagyobb hangsúlyt kell helyezni a testmozgásra. A first lady Amerika-szerte olyan, "józanész-alapú" programok bevezetését szorgalmazza, amelyek hozzásegítik a gyerekeket az egészségesebb életmódhoz. A probléma súlyosságát érzékeltetve rámutatott: Amerikában évente 150 milliárd dollárt költenek kövérséggel kapcsolat betegségek gyógyítására.

A független Institute of Medicine már több tanulmányában rámutatott: az amerikaiaknak többet kell mozogniuk, kevesebb zsíros és cukros ételt kell fogyasztaniuk, több gyümölcsöt és zöldséget kell enniük, hogy leküzdjék a kövérséget. A Betegségmegelőző Központ (CDC) adatai szerint az amerikai felnőttek 68 százaléka túlsúlyos, azok fele elhízott, 30-asnál nagyobb testtömegindexszel. A statisztikák szerint az amerikai népesség körében nagyjából 1980 óta tapasztalható vészes elhízás, azelőtt stabil volt a lakosság kövérségi mutatója. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Shake

Michelle O. – stílusikon és szexszimbólum

Bár az amerikai elnök európai látogatásának célja elsősorban politikai volt, felesége is megtette a magáét – megmutatta, hogyan lehet egy nő a legnagyobb luxus közepette is átlagos és elfogadható.

MTI Világ

Bárki megkóstolhatja Michelle Obamát

Michelle Obama, az amerikai first lady nevét viselő hamburgert mutatott be Spike Mendelsohn, a Bravo televízió Top Chef című műsorának egyik versenyzője. A Michelle Melt, azaz az Elolvadó Michelle nevet kapott harapnivalót a versenyző Sam Kassnek, a Fehér Ház konyhafőnökének közreműködésével készítette el.