szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit Harry Crowther a világon az egyetlen, aki az úgynevezett progéria szindróma egy ritka változatában szenved. A betegség révén szervezete ízületi gyulladásokkal van tele, noha még csak általános iskolás.

Korai öregedése révén a 11 éves fiú bőre már vékonyodik, ujjperc-csontjai és kulcscsontjai elkezdtek kopni - írja a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. Naponta négyszer szed fájdalomcsillapítót, és szülei tisztában vannak azzal, hogy élete rövid lesz - bár az orvosok nem tudnak pontos előrejelzést adni. A szülők végigmentek a sérült gyerekek szüleinek szenvedésein, mindazonáltal viszonylag szerencsésnek mondják magunkat, hiszen gyermekük jár, beszél, és normál iskolába jár. Sőt: biciklizik, úszik, fára mászik - mint az összes többi korabeli fiú. Csupán kissé más, mint ők.

A problémára Harry egyéves korában figyeltek fel, akkor kezdett el feszülni a bőre, arca pedig megváltozni. Az orvosok tanácstalanok voltak, majd a szülők figyelmesek lettek a TV-ben egy hasonló sorsú, Hutchinson Guilford szindrómában szenvedő kislányra. A kisfiú betegségének okát végül az Egyesült Államokban, a dallasi Southwestern Medical Centerben állapították meg.

A korai öregedést az LMNA gén genetikai mutációja okozza. Mivel azonban ő az egyetlen a világon, akinél ez a változat lép fel, az orvosok nem tudják, mire lehet számítani a jövőben. A legidősebb, hasonló kórban szenvedő ember 26 éves kort élt meg. Harry sok mindenre képes, amire a többi gyerek, néha azonban abba kell hagynia, mert fájdalmat okoz neki. Az utcán pedig megbámulják, és ez nagyon bántja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

A magyarok több mint kétharmados többséggel támogatják a jogállami feltételeket

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

Ha nem vigyázunk, elveszíthetjük a lajhárokat

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!

A jegybank Monetáris Tanácsa: Ne ránk figyeljenek!