szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát, ha valaki rendszeresen eszik sonkát, virslit, szalámit és más feldolgozott húsokat - állapították meg amerikai kutatók.

A Circulation című szakfolyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint a feldolgozott húsok fogyasztása 42 százalékkal növelheti a szívbetegségek és 19 százalékkal a 2-es típusú, felnőttkori diabétesz kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók nem tapasztaltak ezekre a betegségekre emelkedett kockázatot azoknál, akik feldolgozás nélkül fogyasztottak vörös húsokat, például marha-, sertés- vagy birkahúst.

Mint Renata Micha kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi iskolájának munkatársa elmondta, a korábbi tanulmányok ellentmondásos eredményre jutottak a húsfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a diabétesz összefüggéséről. Micha kutatócsoportja a világ különböző részein, összesen 1,2 millió ember bevonásával készült 1600 jelentés adatait dolgozta fel. Mint kiemelték, már naponta átlagosan 50 gramm feldolgozott hús, például két szelet szalámi vagy egy hotdog elegendő a szívbetegségek és a diabétesz kockázatának emelkedéséhez.

A feldolgozatlan vörös húst és a feldolgozott húsokat fogyasztók életmódja hasonló volt, ám csak az emelkedett kockázat csak a második csoportnál jelentkezett - hangsúlyozták. A feldolgozatlan vörös húsok és a feldolgozott húsok hasonló mennyiségben tartalmaztak telített zsírokat, ám a feldolgozott húsok mintegy négyszer több nátriumot és 50 százalékkal nitrát-tartósítószert tartalmaztak. Micha szerint ez arra utal, hogy kevésbé a zsírtartalom, nagyobb valószínűséggel a só és tartósítószer nagy mennyisége okozza a szívkockázat növekedését.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a szívroham és a cukorbetegség megelőzése érdekében érdemes elkerülni vagy heti egy alkalomra csökkenteni a sonka, szalámi, virsli és egyéb feldolgozott húsok fogyasztását.


HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

HVG Gasztro

Megdöbbentő kezelésű húsok - a HVG húsvéti sonkatesztje

Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből. Próbavásárlás és laboratóriumi vizsgálat a legfrissebb lapszámban.