szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elhízott tizenéves lányok csontjainak ásványianyag-tartalma általában magasabb, mint normál testsúlyú és enyhén túlsúlyos kortársaiké, de ez a különbség az optimális alkalmazkodás eredménye - állapították meg libanoni kutatók, akik eredményeiket a Journal of Adolescent Health című folyóiratban publikálták.

A csontváz már a méhen belüli életben kialakul. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy először az inak fejlődnek ki, és arra a területre tapadva, ahol a születés utáni életben kell a csontok mozgását kormányozni, elindítják a csontperemek kialakulását. Az ínszövetek különleges fehérje, a BMP4 kiválasztásával érik el ezt a hatást, aztán már az izmok kifejlődése folytatja a csontképződést. 

Libanoni kutatók Ravad el-Haddzs vezetésével azt vizsgálták, hogy tizenéves lányok csontjainak erőssége, sűrűsége összefügg-e a gyerekek testsúlyával. Olyanokat választottak ki, akik naponta két óránál kevesebb időt töltöttek mozgással. A csontok ásványianyag tartalmát különleges röntgeneljárással határozták meg, amely kimutatja a csontok ásványianyag tartalmát. Ez a csonterősség mutatója. 

A keveset mozgó tizenévesek kiválasztása azért volt szükséges, mert görög sportorvosok kimutatták, hogy a torna kifejezetten növeli a csontok ásványianyag-tartalmát a testsúlytól függetlenül. A libanoni vizsgálatban 17 kövér, 27 túlsúlyos és 21, testmagasságának és korának megfelelő súlyú lány vett részt. A csontok műszerrel mért ásványianyag-tartalmát hasonlították össze figyelembe véve a testsúlyt, a kort és a testmagasságot is. 

Az elhízott lányok csontjainak ásványianyag-tartalma volt a legmagasabb, ezt követte a túlsúlyosaké, majd a normál testsúlyúaké. Ha viszont az életkort, a testtömeget és a magasságot is belevették a statisztikai értékelésbe, a három csoport tagjainak csontrendszere azonos ásványianyag-tartalmú volt. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a tizenévesek fejlődő csontrendszere optimálisan alkalmazkodik a testsúlyhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

A teljes összeg rendelkezésre áll a Lánchíd felújításához

24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi

24.hu: Beismerte bűnösségét a Mester utcánál késelő férfi

Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne