szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2012.

2012. július 27-től augusztus 12-ig rendezik meg Londonban a harmincadik Nyári Olimpiai Játékokat, jelenleg is gőzerővel folynak az előkészületek. A szponzorok és a tévék egymással küzdenek a minél előnyösebb pozíciókért, több mint 250 ezer önkéntes jelentkezett segíteni, a városban pedig szinte teljes titokban épülnek a versenyeknek helyt adó komplexumok. A szervezők egyébként már most keresik - a játékok utáni hasznosíthatóság jegyében - az Olimpiai Stadion, és két másik létesítmény majdani bérlőit. A kelet-londoni Stratfordban működő Olimpiai Parkban fellelhető építményeket tíz évre adnák ki, a pályázók március 23-ig adhatják be ajánlataikat. 

Aki most vagy jövőre Londonba látogat, szinte semmit sem vesz észre Európa legnagyobb építkezéséből, kivéve, ha a Heathrow-i landolásnál jobbra néz. Pedig látnivaló akad majd bőven a játékok ideje alatt: a tradicionális londoni helyszínek (Hyde Park, Horse Guards Parade, Lord’s, Earl’s Court, Wembley) ugyanis alig 3 mérföldre helyezkednek el a Olimpiai Stadiontól és a helyszínek 80%-ától. Ez a két rész mindössze 7 percre lesz egymástól a játékok alatt, így az olimpiai mámorban lubickoló vendégek a brit főváros legszebb arcát ismerhetik meg.

©

 

Jegyek tavasztól
Azok számára, akik kíváncsiak az akcióra, 2011. márciusától megvásárolhatóak a belépőjegyek. A jegyeket a hivatalos viszonteladók értékesítik (ATR), amelyeket a Nemzeti Olimpiai Bizottság jelölt ki. Az árak megtalálhatóak ezen a honlapon.

A játékok természetesen nem csak Londonhoz kötődnek majd, például a vitorlás események hátterében a világörökség részét képző Jurrasic Parkot lehet majd látni, míg az evezős rendezvények a Windsori Kastély árnyékában kerülnek megrendezésre. A futball bajnokság végigvonul Anglián, Skócián és Wales-en, lehetőséget adva így 2 millió embernek Nagy-Britannia szerte arra, hogy átélhesse saját olimpiai pillanatát.

©

A szálláskeresés miatt sem kell aggódniuk a látogatóknak, mert több mint 120 ezer hotelszoba lesz 2012-re Londonban. Mindenkire gondolnak a vendéglátók, mert nem csak a magasabb kategóriájú hotelekre lehet számítani majd az olimpia ideje alatt, hanem 30.000 olcsóbb kategóriájú szállást is tudnak biztosítani a diákszállások, hostelek és kollégiumok. Nagy-Britannia remek helyszín a paraolimpiának is, mert itt mindenki, akinek szüksége van rá, talál magának akadálymentesített szállást.

©

A londoni tömegközlekedés (amely a NOB kezdeti értékelései szerint igen komoly hiányosságoktól szenvedett) hatalmas fejlesztéseken megy keresztül, beleértve a londoni metróhálózat kelet-londoni vonalának kiterjesztését, valamint a Docklands Light vasút és az észak-londoni vonal fejlesztéseit. Ráadásul egy teljesen új gyorsvasút is épült, a „The Javelin” vonal mindössze 7 perc alatt elviszi a látogatókat a King's Cross/St Pancras állomásról az Olimpiai Parkba. Persze a zöld közlekedés jegyében is történnek fejlesztések, városszerte lehetőség lesz kerékpár bérlésére is, de gyalogosan is könnyedén bejárhatjuk az Olimpiai negyed látványosságait.

©

Természetesen az olimpiai varázs turisztikai szempontból is igen jelentős, a VisitBritain már most igyekszik felhívni a figyelmet a jövő év jelentős programjaira. Kihagyhatatlan a lenyűgöző virágfesztivál Chelsea-ben és Hampton Court-on, az Edinburgh Fesztivál és a történelmi városok York és Hay-on-Wye. Mindig izgalmas kiállításokra lehet számítani a Royal Academy of Arts-ban, és nem érdemes megfeledkezni a méltán híres sporteseményekről, mint az Open Golf és a Wimbledoni Tenisz Bajnokság. De nem csak az említett eseményekre lehet számítani, mert 2012-ben igazi különleges, egyedi rendezvényekkel készülnek az Egyesült Királyságban. London utcáin pompás látvány fogadja majd a látogatókat a Királynő Gyémántlakodalma alkalmából, valamint júniusban kerül megrendezésre a World Pride felvonulás.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni

Virológus: Magyarországon már indokolt lenne újabb korlátozásokat bevezetni

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből

Több ezer éves kelta kés került elő egy szolnoki ruhásszekrényből

Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja

Búcsúzik a VW Touareg 421 lóerős V8-as dízelmotorja