szerző:
hvg.hu

Március közepén annak a 14 éves lánynak az öngyilkossága borzolta a kedélyeket, aki meglehetősen kegyetlen módját választotta a halálnak: felakasztotta magát. Sajnos, nem egyedi esetről van szó, a statisztikák ugyanis azt jelzik, nő az halálba menekülő kamaszok száma. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek: sokszor elkerülhető lenne a legrosszabb, hiszen a fiatalok általában nem a halált, csak több figyelmet akarnak.

Az öngyilkosság a 15 és 19 év közötti korosztály esetében az egyik leggyakoribb halálok. Két, ebbe a korosztályba tartozó fiatalt kérdeztünk erről, akik azt mondták, hogy a környezetükben is fordult már elő önkezű halál, kísérlet pedig több is. Az okokról szólva mindketten a teljesítmény-kényszert említik, de a szerelmi csalódás, a kirekesztettség is a végzetes lépés felé sodorhat egy fiatalt. Néha persze még visszatekintve sem ennyire egyértelmű egy öngyilkosság indítéka. „A lány, aki nemrég halt meg, két évvel volt idősebb nálam – meséli egyikük –, szép volt, nagy baráti társasággal, aránylag rendezett körülményekkel. A szülei ugyan elváltak – az édesanyjával élt –, de nem tudtunk róla, hogy rossz lenne a kapcsolata az apjával. Ám valószínűleg itt nem volt valami rendben, mert a lány a vonat elé vetette magát, épp azon a pályaudvaron, ahol a papája dolgozott”.

©

Szendi Gábor pszichológus szerint a nők általában nem választják az öngyilkosság durvább változatait, így a vonat elé ugrás, vagy az akasztás arra utal, hogy ezzel is üzenni szerettek volna a környezetüknek, vagy éppen egyetlen embernek. Bár a lányok esetében gyakoribb az öngyilkossági kísérlet, ám ők többször adnak le segélykérő jeleket: a már említett 14 éves lány például az egyik közösségi oldalon többször is megírta, megöli magát.

Annak, hogy valaki saját maga ellen fordul, mindig vannak előjelei, de ezt a családok sokszor csak későn értelmezik, vagy ráfogják a szinte minden tizenévesre jellemző hangulati ingadozásokra. Ám a szakemberek egyetértenek abban, hogy az öngyilkosságot megelőző lelkiállapot testi és lelki változásokkal is járhat, amikre fel kell, kellene figyelni. Nem egyetlen tünetről van szó: például megváltozik a gyerek étvágya, alvási ritmusa, a szokásos tevékenységeiben nem talál örömet, magát okolja, ha valami nem sikerül, vagy eluralkodik rajta a „velem senki sem törődik" érzése.

Internetes segítség

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány Gyerek és Ifjúsági Telefonszolgálat

116 111-os száma – előtag és körzetszám nélkül – a nap 24 órán át ingyenes hívható az ország egész területéről, de a www.kek-vonal.hu honlap levelezőrendszerén és chat-felületén keresztül is segítséget lehet kérni.

Az, ha egy fiatal az öngyilkosságról már nyíltan is beszél, egyértelmű segélykiáltásnak tekinthető. Ahogy Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója megjegyzi, a családokban a depresszió és az öngyilkosság témája még mindig tabunak számít, „babonás rettegéssel próbáljuk kerülni az erről való párbeszédet, mintha a beszélgetés már önmagában előidézné a tragédiát.” Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz: ha a gyerek megoszthatja valakivel a legsötétebb gondolatait, az jócskán csökkenti a magányosság és reményvesztettség érzését. 

2004-ben vetett véget az életének az a 15 éves lány, akinek az édesapja egy internetes oldalt hozott létre gyermeke emlékére. Az apa kíméletlen őszinteséggel beszél az előzményekről, azokról a mozzanatokról, amelyeknek már csak utólag tulajdonítottak jelentőséget. Ír lánya hátborzongató „mókájáról”, amikor a különben tehetséges, Európa-bajnokságra készülő kislány piros festéket kent a kezére, és jajveszékelve kiszaladt a szobájából. Másnap, amikor a gyerek élettelen testét magukhoz szorították a szülők, akkor látták meg, hogy még mindig ott van a piros csík a csuklóján. Nem festék, alvadt vér volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Demeter: Az MVM leányvállalatai is a kormány kedvenc civil szervezeteit támogatják

Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Megdöbbent a kormány a menekülteknek kiosztott bankkártyákon, holott már rég tudhatott róla

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Bulgária is kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

Bulgária is kilép az ENSZ globális migrációs tárgyalásából

Ilyen lett a magyar kéz által megrajzolt új Lada, hogy tetszik?

Ilyen lett a magyar kéz által megrajzolt új Lada, hogy tetszik?