szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Üdvözölte a magyar kormány által bevezetett népegészségügyi termékadót az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA).

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak küldött nyílt levelében a nemzetközi szervezet rámutatott: minden negyedik ember szenved az elhízás következményeitől, és egyre szélesebb körben fordulnak elő a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz és a daganatos betegségek. Az EPHA előremutató és bátor lépésnek nevezte a tárcáknak az egészségtelen táplálkozás elleni küzdelmét – olvasható a kormany.hu-n.

Szeptember elsejétől az üdítőitalok, energiaitalok előrecsomagolt cukrozott sütemények, sós snackek és az ételízesítők után kell népegészségügyi termékadót fizetni. Az EPHA emellett azt is kiemelte: tudományosan bizonyított, hogy egy termék ára és annak megvásárlása között egyértelmű kapcsolat van, így az adó kivetése erősítheti az egészséges táplálkozás kialakulását.

A szövetség azt reméli, hogy a magyar kezdeményezés más európai országokat is arra sarkall majd, hogy lépéseket tegyenek e kérdés kezeléséért. Közleményében az államtitkárság megjegyezte azt is, hogy sajtóértesülések szerint a francia kormány is a magyar "chipsadóhoz" hasonló különadót kíván kivetni a hozzáadott cukrot tartalmazó szénsavas üdítőitalokra.

A kormányzati oldalon közzétett közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága hangsúlyozta: abban bíznak, hogy a jövőben a gyártók is egészségtudatosabb irányvonalat képviselnek, és új, a népegészségügyi szempontokra is jobban figyelő gyártási recepteket alkalmaznak.

Az Európai Népegészségügyi Szövetség az Európai Unió szerveként jött létre 1993-ban. A szövetséget az egészség témájával foglalkozó civil és egyéb nonprofit szervezetek alkotják, fő céljuk az európai lakosok egészségének védelme, javítása, illetve a párbeszéd erősítése az EU intézményei, polgárai és civil szervezetei között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Radar 360: Maradnak a korlátozások, mondják az EU-s vezetők

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában

Az anális koronavírusteszt a legújabb téma Kínában