szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A végéhez közeledik a parlagfűszezon, már csak néhány helyen van érvényben figyelmeztetés - közölte a tisztiorvos Facebook-oldala.

A parlagfű pollenszórása az elmúlt héten tovább csökkent, de egy napon, pénteken a pollenkoncentráció országos átlagban még mindig elérte a közepes, tüneteket okozó szintet. Sőt Miskolcon szerdán a "magas" kategóriát is meghaladta a levegőben a parlagfű pollenszemeinek száma - olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán.

A parlagfű pollen riasztási rendszer (pprr) térképe alapján már csak az ország középső területein, így Budapest, Kecskemét és Szekszárd környékén, valamint Miskolc térségében van narancssársga figyelmeztetés érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már nem éri el a harmincat sem. Máshol zöld jelzés látható, az ország túlnyomó részén már nincs érvényben figyelmeztetés.

A pollenhelyzet nyomon követhető az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI - oki.antsz.hu) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Az OKI az idei parlagfűszezonban indította el a pprr-t, amelyben az értékekhez kilencfokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Ez a fogkefe rásegít, ha úgy érzékeli, nem mossa rendesen a fogait

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Tűz volt a Capitoliumnál, lezárták és evakutálták a nyugati szárnyat

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust

Már a tünetek megjelenése előtt jelezhet az okosóra, ha valaki elkapta a koronavírust