szerző:
R.A.
Tetszett a cikk?

Elég a SZÉP kártya ahhoz, hogy karácsonyi wellnessre utazzunk a családdal? Átlagosan 43 000 forintot takarítottak meg a kártyatulajdonosok, és ezt még idén el kell költeniük.

Kétségünk sem lehet, hogy a SZÉP kártyánkon felhalmozott összeget el kell költenünk. Ezt a pénzt a fizetésünk kiegészítéseként már megkerestük, nem hagyhatjuk elveszni - márpedig aki január 1-jén egyetlen forintot is hagy a kártyán, az már pazarolt, jövőre ugyanis nem használhatóak fel a megtakarított egységek.

©

Ahhoz, hogy kapkodás nélkül pontosan tudjuk, miként használjuk fel a megtakarítást, egy 10 perces matekfeladatot kell megoldanunk. A cél az, hogy a SZÉP kártyával legalább az utazás teljes költségének 25%-át megspóroljuk. Ehhez persze az is szükséges, hogy a többi 75% a rendelkezésünkre álljon.

Íme, néhány sarokpont

A SZÉP kártya csak csökkenti a költségeinket, nem kiváltja. Mindenképpen szükséges, hogy sok tízezer forintot tudjunk elkölteni az év végén, tehát a SZÉP kártya, bármennyi pénzt is találunk rajta, csak azoknak nyújt igazán előnyt, akik amúgy is tudnak költeni.

Viszont amire eddig nem volt elég a bankszámlánkon vagy a perselyben tartott összeg, most elérhetővé válik. Kiegészítjük a SZÉP kártyán talált megtakarítással, ami átlagosan 43 000 forint, kinél több, kinél kevesebb.

Ha pedig már költünk, vegyünk utazást. Jön a karácsony, ami amúgy is masszív kiadás, de nem feltétlen a morzsaporszívó vagy a playstation a legjobb ajándék. Ezek amúgy is százezrek, gondoljunk csak bele, hány iPhone és laptop kerül le a polcokról év végén. Egy 3-4 napos karácsonyi wellness nem porosodik otthon, nem lesz processzora elavult, nem gyűri le egy új kütyüdivat. Közös programként emlékezni fogunk rá 5 év múlva is. Tehát: találkozik az ajándékozás sok tízezer forintja és a SZÉP megtakarítás. Remek esélyeket adunk magunknak.

Fontos: a teljes költség 25%-át próbáljuk megtakarítani, nem csak a szállásét. A SZÉP kártya ugyanis főleg a szállásdíjakban nyújt segítséget. Tehát: annyi pénzt kell a szállásdíjon megfogni, hogy az a benzinköltséggel, étkezéssel, de még az utolsó kockacukor árával terhelt teljes büdzsének a negyedét adja ki. Vagyis a teljes elkölthető összeg, az pont a SZÉP kártyán tartott összeg négyszerese - de nem minden költségvetési tételben működik közre a SZÉP.

Luxus verzióra

 • 4 éjszakára utazik a 4 fős család.
 • A 4 családtagból az egyik 6 év alatti, ezért ingyen lakhat a legtöbb helyen, a másik 6-12 év közötti, ezért féláron szállhat meg.
 • 86 000 forint a megtakarítás a SZÉP kártyán – két kereső fejenként 43 000 forintot tett félre. Ez ugyan soknak tűnik, de ma ez az átlagos megtakarítás egy-egy kártyán.
 • Napi 5 000 forint az étkezési költségkeret fejenként – jó magas, nagyjából annyit tesz, hogy minden nap házon kívül, étteremben eszik a család, azon túl, hogy a reggelit megkapják a szállodában. És jó az étvágyuk.
 • 150 kilométerre esik a szállás, egy átlagos fogyasztású autóval mennek.

Megtakarítható a 25%?

Jócskán. Akikre a fenti paraméterek közül mindegyik igaz, azok bátran kereshetnek olyan szállást is, amelyik 12 000 forintba kerül. Még így is akár 33%-ot takaríthatnak meg! Ha hajlandóak az étkezési költségeket csökkenteni, vagy olcsóbb wellness szállót keresni, azok akár 40-43%-ot is megspórolhatnak.

Szerény verzió

 • 4 éjszakára utazik a 4 fős család.
 • A gyerekek már mindketten 12 év felettiek, vagyis semmilyen kedvezményhez nem jutnak.
 • 50 000 forint az összes megtakarítás a SZÉP kártyán.
 • Napi 2000 forint étkezési átlagköltség fejenként – a reggelin túl nem fogyaszt étteremben a család. Hoztak ennivalót, legfeljebb egy-egy karácsonyi vásári meleg ételt fogyasztanak könyöklő mellett, ami egyébként hangulatos.
 • 200 kilométerre esik a szállás, egy átlagos fogyasztású autóval mennek.

Megtakarítható a 25%?

Billeg a léc, de megoldható. Ha a szállás nem drágább, mint 7500 forint fejenként és éjszakánként, akkor az összköltség negyedét a kártyáról finanszíroztuk.

Ugyanakkor már érdemes elgondolkodnunk azon, hogy egy éjszakával kevesebb időre érkezünk. Ezzel felszabadul néhány forint… nem is néhány az étkezésre szánt költségünket például pont megduplázhatjuk, és még mindig megmaradt a 25%-os megtakarítás.

Átlagos verzió

 • 68 000 forint az összes megtakarítás a SZÉP kártyán.
 • 4 éjszakára utazik a 4 fős család.
 • A 2 gyerek közül az egyik 6-12 év között jár, a másik már idősebb.
 • Napi 3 500 forint étkezési átlagköltség fejenként – a reggelin túl nyugodtan ellátogathat a család egy-egy étterembe, esetleg egy délutáni uzsonna kávézóban is belefér bőven.
 • 200 kilométerre esik a szállás, egy átlagos fogyasztású autóval mennek.

Megtakarítható a 25%?

Ismét kényelmesen megoldható, hogy minden harmadik forint után a negyediket a SZÉP kártyáról fedezzük. Ahhoz, hogy ezt a megtakarítást az itt sorolt paraméterek mellett megvalósítsuk, elég, ha 59 000 forintot tett félre a család a SZÉP kártyáján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet

Egy kutatás szerint a trópusi esőerdők kétharmada már megszenvedte az emberi jelenlétet

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért

Ausztriából Magyarországra jönnének orosz vakcináért