szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elég a SZÉP kártya ahhoz, hogy karácsonyi wellnessre utazzunk a családdal? Átlagosan 43 000 forintot takarítottak meg a kártyatulajdonosok, és ezt még idén el kell költeniük.

Még három hetünk van arra, hogy elköltsük a SZÉP kártyánkon felhalmozott pénzt. El KELL költenünk, hiszen ezt a pénzt már egyszer megkerestük. Január 1-től viszont az utolsó fillért is elveszítjük, amit a kártyán hagytunk. Ezért most az a takarékos, ha pazarol.

Jön a szilveszter, haverok ünnepe. Ha nincs kedve petárdák elől menekülni és csikorgó trombitahang mellett ünnepelni az új kezdetet, akkor tonnányi vidéki szállás közül válogathat. Itt pedig a SZÉP forintjait is beválthatja.

Mire elég?

De mégis, mennyire elég az összeg, amit a kártyáján összegyűjtött? A statisztika szerint a 700 ezer kártyatulajdonos átlagosan 43000 forintot takarított meg. Ki többet, ki kevesebbet – mi most pesszimisták leszünk, és 35000 forinttal kalkulálunk.

Ezen túl még a következőket vesszük figyelembe:

  1. Baráti szilveszterre megyünk, mondjuk párosával. Tehát a 35000 forintot nem egy, hanem két ember között osztjuk el. Ez egy igen pesszimista forgatókönyv, hiszen nem csak az átlagnál alacsonyabb összeggel számolunk, hanem azt feltételezzük, hogy két főből csak az egyiknek van SZÉP megtakarítása.
  2. A SZÉP kártya ugyanis főleg a szállásdíjakban nyújt segítséget. Vagyis leginkább a szállásdíjon tudunk takarékoskodni. Néha az étkezésen is, de a benzin- és utazásköltségen már biztosan nem. Mindjárt kiderül, hogy ez miért fontos…
  3. A teljes utazás költségvetéséből szeretnénk legalább 33%-ot megtakarítani. Tehát: annyi pénzt szeretnénk a szállásdíjon megfogni, hogy az a benzinköltséggel, étkezéssel, de még az utolsó kockacukor árával terhelt teljes büdzsének a 25%-át adja ki.

Így aztán nem nehéz kiszámolni, hogy a teljes, két főre eső költségvetésünk nem lehet több, mint a 35000 forint négyszerese, azaz 140000 forint

Hogyan találjuk meg a tökéletes helyszínt a szilveszterezésre?

A költségvetési keretet ismerjük, ebből 35000 forintot a SZÉP kártyáról költünk el, 105000 forintot zsebből. Amiből az is kiderül, hogy csak annak segít a SZÉP, akik amúgy is tudnak költeni.

Sok a változó: mehetünk drágább vagy olcsóbb szállásra, utazhatunk nagyobb költségen távolabbra vagy olcsón közelre, megoldhatjuk takarékosan az étkezést vagy dőzsölhetünk étteremben, henyélhetünk egy költségesebb wellnessben vagy csillagtúrázhatunk a hegyekben. És persze elmehetünk 1, 2 vagy 4 éjszakára.

A rengeteg variációból megnézünk két jellegzetes változatot:

Csak kényelmesen

A szállásra költjük a legtöbbet, és minél többször szeretnénk fehér asztal mellett étkezni. Ezt a verziót talán a legnehezebb megoldani, hiszen a wellnesselés, a luxus és az étteremben étkezés rögtön felhajtja a költségeket.

2 éjszakánál kevesebbre nem érdemes elutaznunk. Azonban a szállás díj inkább 5-jegyű.

A szilveszteri ajánlatokat böngészve a 11000 forint / fő / éjszaka szállásdíj, amit még tudunk vállalni ebben a költségvetésben, már megfelelhet az igényeinknek. Ezért az összegért sok-sok helyen látnak vendégül.

Étkezésre napi 7500 forintot tudunk költeni fejenként és naponta – ez is elég tág keret.

Áldozatot is kell hoznunk: nem tudunk messzebb utazni 80 kilométernél, vagy túl sokat költenénk benzinre. Ez igencsak leszűkíti az elérhető szálláshelyeket, úgyhogy aki ezt a lehetőséget választja, gyorsan keresse meg a szilveszteri mulatság helyét.

Minél távolabb, minél tovább

Egy meleg, otthonos szállásra és csendre van szükségünk – falon kívül töltjük a napot kirándulással, elég napi egy meleg étkezés.

Itt már a szállásdíj és az étkezés is olcsóbb, könnyebb takarékoskodni, és megpróbálunk két nappal tovább maradni. 6000 forintos szállásdíj és napi 5000 forintos étkezési keret mellett ez meg is oldható.

Ráadásul akár az ország távoli zugába is elutazhatunk, nincs igazán kilométer limit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Harmadával esett vissza az OTP nyeresége 2020-ban, de Csányi Sándor elégedett

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt