szerző:
Rác András

Iskolát teremtett öltönye szabásmintájával James Bond. Az 50 éve született stílusikont a londoni Barbican Központ eredeti relikviák bemutatásával ünnepli.

Kölyök angórakecskék is hozzájárultak James Bond sikeréhez. A kémöltöny alapanyagául a közepesen nehéz, de finom, bordázott anyag, a barathea szolgált ugyanis, amely merinói gyapjú és vékony szálú kecskegyapjú elegyeként tartós éleket és tompa fényt kölcsönzött a belőle készült ruhadarabnak. A választás London úri szabóját, Anthony Sinclairt dicsérte, akihez 1962-ben azzal a kéréssel tért be Terence Young rendező, hogy szabjon brit gentlemant 29 éves kémjelöltjéből, a skót származású Sean Conneryből. A mosónő és gyári munkás fiaként felnőtt, majd két méter magas, Scotland forever és Mum and Dad feliratokkal tetovált, katonából finomult testépítő láttán kiborult az eredeti könyv szerzője, Ian Lancaster Fleming, az ő kétségeit is a rendező korábban már jól bejáratott szabójának kellett eloszlatnia. Sikerült. Az előkelő Mayfair negyed Conduit Street 29. szám alatti műhelyében megszületett modell – amelynek eleganciáját később előszeretettel hasonlították a Chanel öltönyéhez – nemcsak makulátlan külsőséget teremtett, de a szakmában fogalommá is vált: vonalvezetését az utcanév nyomán azóta is „conduit szabásnak” nevezik.

Sean Connery és a legendás szabó, Anthony Sinclair. Kultikus fazon
©

A divatot és a filmipar tökéletesedő dizájnját állította középpontba a londoni Barbican Központ napokban nyílt tárlata, amely az utóbbi ötven évben 24 részessé bővült James Bond-sorozat előtt tiszteleg. A szeptembertől nemzetközi vándorútra induló kiállítás 400 műtárgya között olyan kémkellékek is szerepelnek, mint az 1964-es film Aston Martinja, a Hasselblad fényképezőgépből átalakított csodafegyver, vagy a gyakran cserélt identitásokra kiállított halomnyi személyes irat. Ami a kultsorozat divatvilágát illeti, a 25 karátos gyémánt és Donatella Versace divatrajzai társaságában feltűnik a Dr. No című részben a tengerből sellőként kilépő Ursula Andress tökéletes állapotban megőrzött hófehér csatos bikinije, vagy az ennek hasonmásaként elkészített tenyérnyi, narancsszínű fürdőruha, amelyben Halle Berry villantott 2002-ben, a huszadik, jubileumi rész, a Halj meg máskor! forgatásán. A férfirészlegen látható például Daniel Craig babakék fürdőnadrágja is, amelyet a Casino Royalban viselt, de hiányoznak Sinclair eredeti remekművei.

A reklámkampánnyal elsőként támogatott, 1964-ben vetített harmadik epizód, a Goldfinger klasszikus háromrészes öltönyének bemutatása komolyabb szervezést igényelt. Mintaként egy eredeti darab is előkerült, mellé pedig meglett az autentikus szabómester. Az öltöny a Channel4 árverési tévéműsorában bukkant fel tavaly, amikor is az egyik vendég Sean Connery-címkés zakót kínált eladásra. Mint mesélte, az öltöny úgy került a család birtokába, hogy a Gyémántok az örökkévalóságnak című rész 1971-es forgatásán apja a London közeli Pinewood Stúdióban dolgozott. A termetre azonos férfi a forgatás befejezésekor egyszerűen elkérte a tartalék öltönyt. A filmtörténeti ritkaságra sikeresen licitáló üzletembertől aztán nemrég kölcsönkérték az értékes darabot a kiállítás kurátorai, hogy annak alapján Richard Paine szabómester rekonstruálhassa az eredeti verziót. Paine már iskolás gyermekként a Conduit Street 29. szám alatti műhelyben gyakornokoskodott, majd a Sinclairnél töltött tanoncévek után néhány házzal odébb költözött inasnak, Cyril Castle műhelyébe, ahol épp az Angyalként elhíresült Roger Moore számára készültek finom darabok. Így kerülte el Paine-t a divattörténeti lehetőség, hogy segédkezzen mesterének a klasszikus felöltő elkészítésében.

©

Amikor a pórul járt Paine később újra üzletet váltott, és visszatért eredeti tanítómesteréhez, akkor meg az elhagyott műhely kapta meg évekre a Bond-öltönyök szabásának jogát. A mostani felkéréssel viszont utolérte Paine-t a lehetőség, és végre ő is jegyezhet egy „valódi”, háromrészes Bond-öltönyt. Azt az öltönyt, amely mára a brit elegancia szimbólumává vált. Ezt az előkelőséget kelti életre Bond figurája, amikor például a Dr. No nyitójelenetében a kártyaasztalhoz ülve fekete zakót, csokornyakkendőt és fehér inget visel. Noha az angol társasági szokások nem követelték meg a „black tie” viseletét a kártyaasztalnál, a felső tízezerbeliek természetesnek tartották, hogy az esti étkezéshez és az utána következő társalgáshoz más ruhát vegyenek fel. A jelképessé vált extrém elegancia érhető tetten azokban a jelenetekben is, amikor Bond szmokingot visel a búvárruha alatt (Goldfinger, 1964), vagy amikor az egyheti sivatagi bolyongás után megtérő öltönyös főhős olyan, mintha skatulyából húzták volna elő (A kém, aki szeretett engem, 1977).

A mára ikonikussá vált Bond-alak „feltalálója”, az egyik legvagyonosabb skót családból származó Ian Lancaster Fleming képzeletbeli hasonmása. Fleming az első, 1953-ban megírt James Bond-regényben narcisztikusan önmaga mintájára formázta a 007-es karakterét. Az ügynök jellemének védjegyévé az elegáns ruhatárral és luxusautókkal könnyen megjeleníthető előkelő származás, illetve a nehezebben megragadható, tipikus brit szellemiség vált.

Ez utóbbit, a brit ideát Fleming a második világháborúban tette próbára, amíg a 30 Assault Unit, majd a T-Force különleges kém- és felderítőegységeiben szolgált. A kémkalandokban bajtársakká vált ausztrál, kanadai, dél-afrikai, skót, odesszai katonatársak mintaként szolgáltak a később megformált karakterhez. Fleming a bajtársaitól kölcsönözte a legfontosabb vonásokat, mint a playboycsapongást, az állandó lázadozást vagy a kalandor hajlamot. Az izgalmas, öt évtizednyi legendából mindössze nevével lóg ki az esszenciálisan brit szuperhős: dögunalmas angolszász nevét szellemi atyja egy philadelphiai ornitológustól kölcsönözte.

RÁC ANDRÁS

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Ezen a videón élőben nézheti, ahogy az űrhajósok tesznek-vesznek a Nemzetközi Űrállomás külsején

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Marad a tavaszias idő, kis kockázattal

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Cornstein: A CEU egy varázslatos intézmény

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett

Donald Trump: Az USA elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett