szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A francia állami vasút éveken belül újraindítaná a a világ leghíresebb luxusvonatát, a Párizst Isztambullal összekötő Orient Expresszt.

18 milliárd forintos beruházás részeként indítaná újra a legendás Orient Expresszt a francia SNCF (ez az ottani "MÁV", a Société Nationale des Chemins de fer Français)- írja a Spiegel. A cég még 1977-ben, az eredeti Orient Expressz felszámolását követően szerezte meg a Párizst Isztambullal összekötő luxusvasút jogait.

©

Az SNFC tervei szerint a klasszikus luxust képviselő Orient Expressz nem lesz menetrend szerinti járat, a klasszikus Párizst Isztambullal összekötő útvonalat pedig további különleges úticélokkal bővítené a cég. Az elképzelések szerint a szerelvények esetében is az autentikusság dominálna, bár az elegáns és minden uraló bőr és fa kombója a legmodernebb technikát rejtené magában.

Az eredeti Orient expressz 1883-ban tette meg először a Párizs és az akkori Konstantinápoly közti, közel 82 órás utat, vonalát csak 1977-ben számolták fel. Azonban Orient Expressz néven 2009-től jár vonat Bécs és Strasbourg között, melynek üzemeltetője az osztrák állam.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!