HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A megoldás a személyiségünktől is függ.

Egyetlen nap leforgása alatt sokféle érzelem jelenik meg a tudatunkban, ezek egy része kellemes, másik része kellemetlen, emellett az érzelmek az intenzitásukban is jelentősen eltérnek.

Az érzelemkifejezés a latin emovere szóból ered, ami kifelé irányuló mozgásra utal. Az érzelmeknek fontos szerepük van viselkedésünk motivációiban, a minket érő információk feldolgozásában és döntéseinkben. Jól ismert jelenség mindannyiunk számára, hogy jó hangulatban hajlamosak vagyunk pozitívabban értékelni a dolgokat, míg ha rossz a hangulatunk, lefelé minősítjük azokat.

Dacher Keltner amerikai pszichológus és kollégái 1993-as kísérletükben dühös és szomorú állapotba hozott embereket vizsgáltak, akikkel kellemetlen kimenetelű események (például lekésték a repülőgépet, elveszítették a tárcájukat) okait elemeztették. A dühös emberek hajlamosak voltak másokat hibáztatni a kellemetlen eseményekért, míg a szomorúak inkább a szerencsétlen körülményeket okolták.

Belső késztetések

A harag könnyen vezet agresszióhoz. Az agressziót olyan szándékos viselkedésnek tekintjük, amely verbális módon vagy fizikai tettekben mutatkozik meg, és amely mások bántalmazására irányul. Az agresszió tekintetében a kutatók különböző álláspontra helyezkednek, van, aki szerint veleszületett késztetés, és van, aki szerint az agresszív viselkedést a társainktól tanuljuk.

Bármelyik verzió legyen is igaz, ahogy a kutatások – többek között Leonard Berkowitz amerikai szociálpszichológus 1965-ös vizsgálata – alátámasztják: az agressziót nem szüntethetjük meg a kiélése révén.

De mi lehet a negatív indulatok hátterében? Mennyiben személyiségjellemző az agresszív viselkedés? Az 1986-ban elhunyt Szondi Lipót magyar származású, svájci pszichiáter a személyiségről alkotott felfogásában különválasztotta a szadisztikus agressziót és a kontrollálatlan durva indulatok, érzelmek által okozott agresszív viselkedést. A két viselkedés hátterében különböző eredetet találunk a személyiség belső késztetéseiben.

A szadisztikus agresszió elsősorban szexuális késztetésekhez köthető, végletes formájában a kéjgyilkos képében jelenhet meg. A durva indulatok, érzelmek által létrejött agresszió mögött az indulatos személyiség található, aki a szituációban felkeltett váratlan dühét, haragját vezeti le. A kétféle agresszív viselkedést fontos megkülönböztetni egymástól, mivel az agresszió feloldásának is eltérőek a módszerei.

Érdeklik konkrét megoldások? Olvassa tovább Kiss Enikő Csilla pszichológus, egyetemi tanár cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, melynek témája: újrakezdés a bizonytalanság korában.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Svájci nyugdíjasok perelték be kormányukat a klímaváltozás miatt

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

Könnygázt is bevetett a rendőrség az abortusztörvény ellen zajló tüntetéseken Lengyelországban

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre

100 millió euró érkezik Brüsszelből a tagállamokba gyorstesztekre