szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután hazánk belépett az Európai Unióba, a fejlettebb országok lakói hamar felfedezték a doktorainkat. Nálunk az egészségügyi ellátás még akkor is kevesebbe került az európai polgárnak, ha meg kellett vennie hozzá a szállást és a repülőjegyet, az orvosaink pedig méltán világhírűek. De mi a helyzet az orvosi turizmus területein most, az EU-ba lépés után öt évvel, a gazdasági válság közepén?

Amikor az EU-csatlakozás után berobbantak a piacra a fapados járatok, hazánkat ellepték a külföldiek, akik különböző orvosi kezelésekre vágytak. A nyugatról érkezők főleg a fogászainkat vették igénybe, de a plasztikai sebészet területén is nagy érdekelődést keltettünk.

Ami a fogorvosok iránti keresletet illeti, az előre prognosztizálható volt, hiszen az osztrák határ mellett levő magánpraxisok már az EU-belépés előtt is nyereségesek voltak. Az osztrákok negyede járt Magyarországra fogorvoshoz és a németek is régóta kezeltették a fogaikat balatoni nyaralásaik alatt. Az EU-csatlakozás utáni áremelkedéskor az osztrákokat felváltották az angolok, akik ezrével érkeztek kezelésre, Magyarország elsődleges fogászati úticéllá vált.

Kevesebb a mellplasztika is
© AP
A kozmetikai orvosi eljárások területén is hasonló változások történtek, és bár hazánk ebben a kategóriában nem került az élvonalba, az érdeklődés azért így is számottevő volt. Megélénkült a kereslet a különböző zsírleszívási procedúrák, a mellimplantátumok és az arcon végzett plasztikai műtétek iránt. Tucatjával alakultak a közvetítőcégek, amelyek nemcsak nyaralást, de különböző kozmetikai, fogorvosi és orvosi kezeléseket is beépítettek egy-egy vakációs csomag árába. A történet tehát remekül indult, az orvosi turizmus virágzott, és a happy end biztosnak látszott, jó magas profittal, ha be nem robban a gazdasági válság.

A recesszió komolyan érintette a kozmetika sebészeti piacot. A gazdasági válság hatására a világ összes sebészetén visszaesést tapasztaltak, amire a cégek úgy reagáltak, hogy különböző beavatkozásokat együtt kínáló csomagok létrehozásával csökkentették az áraikat. Még a fogorvosok is tettek engedményeket, ami az Egyesült Királyságban például nagyon rendhagyó dolog, hiszen a szigetországban kevesebb mint négy állami fogorvos jut tízezer emberre, ami a privát szektorra annyira kedvezően hat, hogy arra komolyan semmilyen válság nem lehet hatással.

Itthon viszont az árak nem csökkennek, sokkal inkább emelkedtek. Egy mellnagyobbító műtét ma már 30 százalékkal kerülhet többe, mint öt évvel ezelőtt. Egy magát megnevezni nem kívánó orvos szakértő szerint ennek az az oka, hogy „a költségek nagyon keményen növekednek a legálisan működő vállalkozások számára, adóterhek és más elvonások formájában. A felhasznált termékek, anyagok ára is folyamatosan növekszik, bár a forgalmazók igyekeznek a kiélezett hazai verseny miatt az emelkedéseket csak lassan és kismértékben ráterhelni a klinikákra, az árakon ez mégis meglátszik” - indokolt a névtelen doktor.

Emellett az euro-forint árfolyam is nagyon meghatározza az árakat, a klinikáknak egy halom járulékos költségük is van, a rezsi óriási, a reklámra és az imázsra költött összeg pedig hasonlóan súlyos tényező, hiszen minden klinika inkább a tehetősebbeket igyekszik elérni.

Pedig ezek a szépészeti műtétek már nem csak a felső tízezer privilégiumai, egyre több a középosztálybeli él a kozmetikai beavatkozások lehetőségével. Talán ezért is hatott a válság ilyen kedvezőtlenül a szektorra, mert a középosztály a felső tízezerrel ellentétben képes ezek nélkül a beavatkozások nélkül élni, így nyilván ez volt az a terület, amelyen (nem életmentő beavatkozásokról lévén szó) az életszínvonal csökkenésekor meg lehetett húzni a nadrágszíjat.

Hogy ez mennyire így van, arra jó példa a 38 éves Meredith, aki személyi asszisztensként dolgozik és London egyik külvárosában él. Meredith három éve teljes zsírleszívást vásárolt magának. A beavatkozást Magyarországon végezték, ám a klinika nevére már nem nagyon emlékszik, mert az ügyletet közvetítő intézte. A hasáról, a csípőjéről és a combjáról távolítottak el zsírszöveteket, akkor az eljárást 2000 euróból megúszta utazással, szállással együtt. Ma az ár sokkal inkább a 3000 euróhoz közelítene, és ebben nincsen benne sem a szállás, sem az utazás.

„Szerettem volna egy mellnagyobbítást és egy-két ránctalanító műtétet is, de a rés az angol és a magyar árak között annyira kicsi lett, hogy nem sokkal költenék kevesebbet, mint Angliában” - mondta Meredith a hvg.hu-nak, és valóban, az áremelkedés és a font romlása miatt nem mindig van akkora árrés, hogy egy túra Magyarországra megérje.

Fogorvosi berkekben ugyancsak a páciensek számának visszaesésére panaszkodnak, annak ellenére, hogy a piaci résztvevők állítása szerint itt nem annyira szomorú a helyzet, mint a kozmetikai műtéteknél. A SmileSavers például (amely az egyik meghatározó közvetítő cég ezen a területen) az elmúlt évben több mint ötszáz angol beteget közvetített Magyarországi fogorvosokhoz, és ezen a számon nem látszik a gazdasági válság hatása. A szakértők persze vitatkoznak ezekkel a számokkal, szerintük a fogászatokat ugyanúgy sújtja a válság, de valamivel könnyebb a helyzetük, mert Magyarországon rengeteg olyan létesítmény van, amely kifejezetten külföldiek kezelésére szakosodott, és a fogászat sok esetben elengedhetetlen, míg a plasztikázásra csupán esztétikai okokból kerül sor.

Meglehet, a pozitív adatok valósak, de a teljes fogbeépítés helyett megannyi páciens az olcsóbb kezeléseket választja, azok is, akiknek korábban más elképzelései voltak, ez derült ki a számokból és Meredith esetéből is. Ő ugyanis nem fordul angol orvosokhoz, hogy a vágyott eljárásokat igénybe vegye, egyszerűen nem végezteti el magán a műtéteket, mert már nem engedheti meg magának őket, hiába bízik a magyar orvosokban.

A piac tehát még mindig létezik, csak az áremelkedések miatt a páciensek már nem elérhetőek, visszacsábításuk érdekében szükségesnek látszik az árcsökkentés. Egy másik, magát megnevezni nem kívánó szakértőnk szerint ez a tendencia még várat magára. „Még minimum egy évig kemény árharc lesz a piacon, pár közvetítő cég be is fog dőlni, ha eddig még nem tette meg, mert aki igazán megengedheti magának a műtétet, az megcsináltatja otthon. Külföldre az megy, akinek száz euró is számít, és otthon nem is álmodhatna műtétről. Az orvosi turizmus nem az elit réteg kiszolgálója, és ezt muszáj szem előtt tartani.”

Krisztina O'Brien

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Hibás adatok miatt több mint 1900-zal csökkentették a halálesetek számát Spanyolországban

Hibás adatok miatt több mint 1900-zal csökkentették a halálesetek számát Spanyolországban

Újra találkozhatnak a szerelmesek Dániában, akiket a határzár elszakított egymástól

Újra találkozhatnak a szerelmesek Dániában, akiket a határzár elszakított egymástól