szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkoholelvonási tünetekkel küzd a mélyben rekedt chilei bányászok egy része.

Mint Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter az El País című spanyol napilapnak nyilatkozva elismerte, a 33 beszorult bányász közül a múltban több is rendszeresen fogyasztott alkoholt, hogy leküzdje a mélyben végzett munkával járó félelmet. Mint mondta, egyesek időnként "nagy mennyiséget" is magukhoz vettek.

"Olykor nem jó, ha egy szenvedélyt egy csapásra, szélsőséges kúrával fojtanak el" - fogalmaz a miniszter a spanyol lap hétfői számában megjelent interjúban.

A bányászok Sebastián Pinera államfővel folytatott első telefonbeszélgetésükben egy "pohárka bort" kértek, hogy megünnepelhessék az ország függetlenségének kétszázadik évfordulóját. A mentési művelet vezetői ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt vájárok sem alkoholt, sem dohányt nem kaphatnak.

Az El País értesülései szerint a bányászok között alkoholisták és drogfüggők is vannak, a hirtelen megvonás azonban egyelőre semmilyen kihatással nem volt a kényszerűen összejött közösség életére.

Az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San José-i réz- és aranybányában rekedt bányászok mentése akár 100 napig is eltarthat, mivel kiszabadításukhoz egy 66 centiméter átmérőjű alagutat kell fúrni. A fúrás a tervek szerint hétfő délután kezdődik.

Vasárnap újabb videofelvételt tett közzé a chilei állami televízió a bányászokról, a felvétel a 33 bányászt ezúttal is meglehetősen jókedvűnek mutatja. A bányászok, akik a nagy hőség miatt valamennyien félmeztelenek, a felvételen a családtagjaiknak küldtek üzeneteket. Sokan közülük eközben elsírták magukat. Mások arról számoltak be, hogy soruk jobbra fordult, amióta élelmet és ivóvizet, gyógyszereket, valamint egyéb személyes dolgokat küldtek számukra, amiért köszönetet mondtak a hatóságoknak.

MTI Világ

Négy hónapot nehezen lehet kibírni a föld alatt

Nehezen lehet négy hónap kényszerű fogságot kibírni mélyen a föld alatt, a legfőbb "ellenség" az unalom és a fertőzésveszély, ha az életben maradáshoz szükséges felszerelés a rendelkezésre áll - mondta Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője

444: G. Fodor megbukott, átszervezik a Századvéget

444: G. Fodor megbukott, átszervezik a Századvéget

Egy nap majd kifakad és folyni kezd a genny – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

Egy nap majd kifakad és folyni kezd a genny – az Örkény Színház előadása a hvg.hu-n

Megvezethették a világot a hidroxi-klorokint kutató "tudósok", az egész tudományos élet megérezheti a hatását

Megvezethették a világot a hidroxi-klorokint kutató "tudósok", az egész tudományos élet megérezheti a hatását