szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vége a gála szezonnak és a nyertesek névsorából ítélve úgy tűnik, hogy a brit filmművészet végleg felzárkózott az USA...

Vége a gála szezonnak és a nyertesek névsorából ítélve úgy tűnik, hogy a brit filmművészet végleg felzárkózott az USA mellé a „világelső” dobogóra. Londonnak nagy szerepe van ebben a sikerben, mert a város a film készítők valóságos Mekkája, akik Londont nem csak helyszínként, hanem élő díszleteként is használják. Szinte nincs olyan nap, hogy ne lenne forgatás valahol, és a belváros lakóinak már a szeme sem rebben, ha az egyik reggel benzinbűz helyett lócitrom illata száll be az ablakon, néhány lovaskocsi zajának a társaságában. A városnak vagy egy tucat olyan pontja akad, amelyek emlékezetes filmes perceket kereteztek, és mi most összeszedtük azokat a helyszíneket, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatnia az olvasónknak, ha az angol fővárosban jár.

Notting Hill és környéke

Notting Hill negyedének a népszerűsége megtriplázódott, mióta az azonos nevű romantikus filmsiker berobbant a köztudatba. A kritikusok szerint a film egyetlen hiányossága, hogy szinte csakis angol arcokat mutat, ami vékony igazság ahhoz képest, hogy a kerületében jóval több bevándorló lakik egy helyen, mint London más tehetősebb negyedeiben.

• William Thackernek (Hugh Grant), a film főszereplőjének a híres „kék ajtós” lakása közvetlen a Portobello Road mellett található, a 280 Westbourne Park Road cím alatt. A lakás akkoriban Richard Curtis forgatókönyv-íróé volt, aki 1.4 millió fontot  (425 millió forint) kért az ingatlanért a film premier után, annak ellenére (vagy talán épp ezért), hogy a lakás belsejének semmi köze sem volt William lepukkant agglegénylakásához. Az új tulajdonos ezután elárverezte a kék ajtót, talán, hogy ne csengessenek folyamatosan, és hogy a borsos ingatlan árból valamit visszanyerjen. Az ajtó ma tehát fekete, de ennek ellenére semmit nem vesztett a bájából.

• A Portobello Road 201. szám alatt található az a híres tetováló szalon, amelyet a film, bevezetőjében láthatunk. Ez az egyetlen helyszín, amely még ma is létezik, és persze a Notting Hill Gate-nél levő Coronet Cinema, ahol Will boci szemekkel nézte Anna Scott új sci-fi filmjét. Ebben a moziban volt Anna és Will búvárszemüveges randija is.

• A Portobello Road –  és az azon teljes egészében keresztül húzódó piac – a helyszíne azoknak az emlékezetes perceknek, amikor William átsétál a négy évszakon keresztül, hogy a film az idő múlását érzékeltesse velünk.

• Lehet, hogy nagy csalódás a rajongóknak, de Travel Book Company nevezetű könyvesbolt nem található a környéken, William Thacker boltját két különböző helyszínnel hozták létre az alkotók. A kirakat és a könyvesbolt utcai frontja ma a 142. szám alatt található Notting Hill elnevezésű cipőboltból alakult, ám a helység, amelynek a belső terét a forgatáskor felhasználták, az egy igazi könyvesbolt, a 13-15 Blenheim Crescent-en cím alatt nem messze a Portobello-tól.

• Bella és Max (Gina McKee and Tim McInnerny) lakását, a 91 Lansdowne Road szám alatt, találhatjuk. Itt okozott William óriási meglepést Anna-val a kishúga szülinapján. A „Hopp Juliska” kerti jelenet pedig szintén itt játszódik, az utca mentén a Rosmead Gardens egyik kapuja előtt.

• Notting Hill az Igazából szerelemben is szerepelt, Peter és Juliet lakása a 27. St. Luke's Mews szám alatt található, és igazán egy igen emlékezetes pillanatnak a tanúja, hiszen itt vallott szerelmet Mark Julietnek teljesen hangtalanul, csupán kartonpapírokra írt üzeneteken keresztül.

A South Bank és a Temze jobb partján elterülő sétány és gyalogút

A Westminster hídtól az egészen a London hídig húzódó Temze-parti sétány London legnépszerűbb filmes környéke, és annyi filmben szerepelt már, hogy stílusosan a London Film múzeum is itt kapott helyet.

• Magát a Westminster hidat több drámai pillanatban láthattuk már, a 28 nappal később című film kihalt városi jelenetei (és zombijai), bizonyára mindenkiben mély nyomot hagytak, és a híd lábánál levő biztonsági bejárat volt a Halj meg máskor című Bond film „Vauxhall Cross” metró állomása is.


• A hídon túl még több történet kapott keretet. Nyilván mindenki emlékszik a Fantasztikus négyes és az Ezüst Utazó címmű film feneketlen kráterére a Temze közepén (amelybe az óriás kerék végül is beledől); és Harry Potter is ezen a helyen kergeti seprűnyélen a varázslókat a Főnix rendje című rész bevezetőjében.

• A London Eye melletti Akvárium épülete, amely London Film Múzeumnak ad helyet, több film háttere volt, mint amennyit itt felsorolhatnánk. A legemlékezetesebbek a Botrány, az Aranyszem (Austin Powers), a Mission: Impossible, és a Közelebb című filmek voltak.

• Ha tovább sétálunk, az óriáskeréken túl elterülő BFI IMAX mozi épülete nem valami odaadó látvány a szürke beton tömbjeivel, pedig a Négy esküvő és egy temetés című filmben Charles (Hugh Grant) itt várja az egyik randi partnerét, és innen rohan Carrie után (Andie MacDowell), hogy szokásosan félszeg, és merőben romantikus stílusban szerelmet valljon neki.

• A South Bank mentén tovább haladva, a Riviera Restaurant előtti egyik pad szintén egy igen emlékezetes jelent tanúja volt. Az Igazából szerelem című film egyik mini történetében, itt meséli el, az alig 10 éves fia (Thomas Sangster), Danielnek (Liam Neeson), hogy fülig szerelmes az osztálytársnőjébe, és nem tudja mit tegyen.

• Ha pedig már az Igazából szerelemnél tartunk, akkor nem is olyan messze ettől a padtól, az Oxo Tower apartmanházában a film egy másik emlékezetes jelenetének a helyszíne is megtekinthető. Itt hagyja – a már említett – Mark (Andrew Lincoln) Julietet (Keira Knightley) magára azzal a kínos esküvői videóval, amelyet ő készített, és amely szerelemből fókuszt tévesztett, ugyanis csakis a menyasszonyról szól.

Borough és környéke

• A Borough piacon a The Globe elnevezésű kocsma felett található Birdget lakása, a Bridget Jones naplója című filmduóból. Szemben vele pedig a híres görög étterem, (amely a való életben nem is görög), ahol Daniel Cleaver (Hugh Grant) és Mark Darcy (Colin Firth) keresztül verekedte magát az ablakon. A lakás környéki Borough Piac volt egyébként az a helyszín, ahol Bridget szomorúan keresztül támolyog, miután Larát (az amerikai munkaerőt) Cleaver lakásán találja meztelenül.

• Ha már a Boroughba járunk, akkor Cleaver agglegény tanyája is alig egy-két perc sétára található Bridget lakásától, a Clink Street raktárépületeiből átalakított luxus apartmanházak egyikében (Clink Wharf Apartments). Ez azért említésre méltó közelség, mert a könyvesbolt, ahol Mark Bridget új naplóját vásárolja – és ahol végül is egymásra találnak a hóban csókolózva – még véletlenül sincs olyan távolságban, amely télvíz idején, egy szál bugyiban elérhető lenne. A filmben Bridget alig fél percet fut, ám a Royal Exchange épülete – amelyből Darcy kisétál – jóval messzebb, a Temze másik oldalán van, a Bank metrómegállónál.

• Noha kevésbé romantikus, de A Ravasz, az Agy és a két füstölgő puskacső néhány emlékezetes helyszíne szintén a szomszédban található. A banda a filmben állandóan a Park Street 15 szám alatt lóg, és Dog (Frank Harper) lakása mindjárt a szomszédban van, a 13-as szám alatt lett kialakítva. Az utcát a film alatt többször is láthatjuk, noha valamelyest lepukkantabb formában, mint ahogy az a valóságban kinéz.


• A szomszédos Stoney Street ugyancsak népszerű filmes helyszín, az utcából láthatunk részleteket A francia hadnagy szeretője, az Amerikai vérfarkas Londonban, a Mezítelenül, az Egy lövés a fejbe, öt a testbe, és a Briliáns csapda című filmekben is.
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát