szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fülöp-szigeteki kutatók olyan rizsfajtát fejlesztettek ki, amely nagyon sós talajban is képes fejlődni.

A növény levelein lévő spórái segítségével választja ki a sót, így azokon a tengerparti területeken is lehet termelni, amelyeket a tengervíz gyakran eláraszt – mondta Kshirod Jena, a Fülöp-szigeteki Rizskutató Intézet munkatársa.

A kifejlesztett rizsfajta kétszer annyi sót visel el, mint a korábbi fajok. Jena szerint kifejlesztése igazi áttörés: először sikerült egy sótűrő, de nem ehető vadon termő rizsfajt termeszthető fajjal keresztezni.

Az ilyen különböző örökítőanyaggal rendelkező növényeknél általában nem indul fejlődésnek a csíra, Jena kutatócsapatának 34 ezer keresztezésből sikerült három csírát nyernie, közülük is csak egy maradt életben.

Az új faj négy-öt éven belül már vetőmagként is rendelkezésre áll majd a szakértők szerint.

A világon elfogyasztott rizs mennyiségének kilencven százaléka Ázsiából származik. A vetési területek tizenkét százaléka, vagyis húszmillió hektár erősen sós terület.

Zöld tűzgömböt videóztak le a Balaton fölött

Zöld tűzgömböt videóztak le a Balaton fölött

Az 1970-es évek „itt úgysem változik semmi” korát idézi a Katona új darabja

Az 1970-es évek „itt úgysem változik semmi” korát idézi a Katona új darabja

Egy időre bezár a Duna Plaza

Egy időre bezár a Duna Plaza

Nem enged a belügy, a bombariadók után is le kell adniuk a mobiljukat a diákoknak

Nem enged a belügy, a bombariadók után is le kell adniuk a mobiljukat a diákoknak