Tyson a Klicsko-fivérekről és a mindent ellopó promóterekről

Tyson a Klicsko-fivérekről és a mindent ellopó promóterekről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mike Tyson, a nehézsúlyú profi ökölvívás egykori vitathatatlan bajnoka fél szemét még mindig a bokszon tartja, és szívesen fejti ki a véleményét. Ő azonban soha többé nem fog bokszolni.

Az egykori fenegyerek ma már a béke híve
©

Mike Tyson mindenekelőtt azzal a témával kapcsolatban fejtette ki véleményét a Sky Sportsnak, mely a mai nehézsúlyú ökölvívást leginkább foglalkoztatja: egy David Haye - Vlagyimir/Vitalij Klicsko összecsapás lehetősége. David Haye a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoka, az egyetlen olyan komoly szervezeté, amelyet még nem birtokolnak a Klicsko-fivérek.

„Haye jó harcos, nagyon is jó – mondta a csatornának a 44 éves Iron Mike a WBA világelsőjéről. – De fel kell építenie magát, mielőtt igazi bajnokként ki tud állni valamelyik Klicskóval. Ha tetszik neki, ha nem, meg kell küzdenie és le kell győznie olyan ellenfeleket, mint például Chris Arreola, vagy öt másik olyan harcos, akik már bokszoltak az ukránokkal.”

Az egykori nehézsúlyú legenda ezért nincs is megelégedve a brit világbajnok november 13-i választásával (Haye a 2000-es olimpiai bajnok, 27-4-es profi mérleggel rendelkező Audley Harrisonnal lép ringbe), de szerinte nem csak ez a gond. „Haye-nek egy évben több mérkőzésre lenne szüksége, ideális esetben háromra, négyre is. Egy komoly bokszoló nem teheti meg, hogy évente csak egy meccset vállal, ennél jóval aktívabbnak kell lennie. Két évig évente négyszer kell ringbe szállnia, utána jöhet valamelyik Klicsko.”

Mike Tyson azt is kifejtette, kifejezetten tetszik neki, hogy az ukránok évente három meccset is elvállalnak. Rögtön hozzátette: ő maga már soha nem fog visszatérni a ringbe, ezzel pedig elejét is vette azoknak a tengerentúli pletykáknak, melyek szerint nemsokára harmadszor is megküzd Evander Holyfielddel. „Én csak szeretném felnevelni a gyerekeimet és időben befizetni a csekkjeimet. Hogy lennék-e bokszmenedzser vagy promóter? Tapasztalataim szerint ezek a figurák csak ellopják a pénzedet, miért akarnám én is ugyanezt tenni?”

„Nem érdekel már a visszatérés, soha többé. Szeretem a békességet, jobban, mint bármikor az életemben. Amíg a gyerekeim tisztelnek és apunak szólítanak a keresztnevem helyett, addig én boldog leszek.”

MIKE TYSON ADATLAPJA

Név: Mike Gerard Tyson
Született: New York (Brooklyn), 1966.06.30.

Nemzetiség: amerikai
Magasság: 182 cm
Sportág: ökölvívás
Súlycsoport: nehézsúly
Amatőr mérleg: 24 győzelem - 3 vereség
Profi mérleg: 50 győzelem (44 KO) - 6 vereség
Profi eredmények:
  nehézsúlyú világbajnok (WBC, 1986-1990, 1996)
  nehézsúlyú világbajnok (WBA, 1987-1990, 1996)
  nehézsúlyú világbajnok (IBF, 1987-1990)

Hozzászólások