szerző:
MTI

A dobogó közelébe sem kerültek a magyarok a nők versenyében.

Kovács Sarolta a 13. helyen végzett a hagyományos versenyben, a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon, Alekszejev Tamara 25., a döntő harmadik magyar résztvevője, Gulyás Michelle pedig 27. lett. A dobogóra a fehérorosz Volha Szilkina, az olasz Elena Micheli és a brit Kate French állhatott fel. Olimpiai kvótát az első kettő szerzett, mert French-nek már volt. Csapatban a magyarok az ötödik helyen végeztek. Az érmeken a fehéroroszok, az angolok és a németek osztoztak.

A fináléba jutott 36 versenyző az utóbbi években alkalmazott lebonyolítás szerint már csütörtökön végzett a körvívással, így péntekre az úszás, a bónuszvívás, a lovaglás és a kombinált szám maradt.

Előző nap a 2016-ban vb-győztes Kovács 11. volt azzal, hogy a Ludovika Arénában 19-szer nyert és 16-szor kikapott. Pénteken kora délután a Kincsem Parkban kialakított öttusastadion hatpályás mobilmedencéjében 2:08.62 perccel a negyedik időt úszta, de teljesítménye mindössze két ponttal ért kevesebbet, mint a leggyorsabb orosz Gulnaz Gubajdullináé, a 2017-es év világbajnokáé. Ezt követően a bónuszvívásban két ellenfelét győzte le, ezzel két pluszpontot szerzett és két szám után a hetedik helyen állt.

A bónuszban a körvívás végeredménye alapján fordított sorrendben léptek pástra a versenyzők, a győztes maradt a páston, és így haladtak az első helyezettig.

Kovács a lovaspályán hibátlanul ment végig Pató Pál úr nyergében, csak egy picit lassan, négy másodperces időtúllépésért négy pontot vontak le tőle a maximális 300-ból. Remek teljesítményével összesítésben egy helyet előrelépett. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban a lőállásban nem töltött sok időt, azaz egy-két hibával teljesítette sorozatait, de a felzárkózók közül a táv vége felé többen eléje kerültek.

Sokat kell fejlődnöm futásban, mert szó szerint elszaladt mellettem a mezőny"

– jelentette ki pár perccel a célba érkezés után. – "Nagyon elfáradtam. Tegnap a vívásban nagyon görcsös voltam, mert bizonyítani akartam. Pozitívum, és nagyon örülök annak, hogy a lövészetem a selejtezőben és a döntőben is jól sikerült" – mondta, majd úgy folytatta, hogy fantasztikus élmény volt a támogató közönség előtt lovagolni, izgult is előtte, de aztán nagyon élvezte.

Alekszejev Tamara – aki július végén kézközépcsonttörést szenvedett a bal kezében, amellyel vív és lő – ezúttal a pástokon nem mozgott olyan magabiztosan, mint általában szokott, 18 ellenfelét győzte le, 17-től kapott ki, ezzel 16. volt. Az úszás sem ment neki jól, közel nyolc másodperccel teljesítette lassabban a 200 métert, mint a szerdai selejtezőben. A bónuszban ő is két pontot szerzett, és a lovaglás előtt 22. volt. A harmadik számban két akadálynál akadt kisebb gondja, e mellé jött három másodperces időtúllépés, így 282 ponttal zárt. A kombinált szám előtt 23. volt, amihez képest két helyet csúszott vissza a zárószámban.

"Egy hete még azt sem tudtam, hogy egyáltalán indulhatok a világbajnokságon..." – nyilatkozott. – "Most boldogabb vagyok, mint a selejtező után, mert a vége jobban sikerült, jobb lett a kombinált szám, a futás és a lövészet is. Az eredmény természetesen nem jó, de legalább részt vehettem egy hazai világbajnokságon."

A még csak 18 éves Gulyás Michelle 9 győzelemmel és 26 vereséggel a 34. helyen fejezte be a vívást, úszásban viszont ötödik lett. Bónuszpontot nem tudott szerezni, így a harmadik számot a 31. helyről várta. Négy akadályveréséért, de szintidőn belüli lovaglásáért 272 pont járt neki, ezzel maradt a 31. Végül négy helyet tudott még javítani a kombinált számban.

"Örülök, hogy a gyengén sikerült csütörtöki vívásom után fel tudtam állni, és szép eredménnyel zártam" – értékelt, azután kiemelte: "Amikor kihirdették, hogy Magyarországon lesz a világbajnokság, az volt a célom, hogy rajthoz tudjak állni. Az, hogy egyéni induló lehettem, és a döntőbe is bekerültem, a legnagyobb ajándék volt nekem ebben az évben."

Abszolút nem vagyok elégedett!"

– jelentette ki Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki ugyanakkor a versenyzői küzdeni tudását dicsérte.

"Kovács Sarolta a vívás alatt elvesztette a kontrollt, ilyen hullámvölgyeket nem lehet megengedni az éremszerzéshez. Illetve annak belefér, aki jó futó, Saci viszont nem az" – mondta, majd úgy folytatta: "ez a verseny is megerősítette, hogy futásban fejlődnie kell".

Emlékeztetett rá, hogy Alekszejev sorsát a kéztörés megpecsételte. "Ennek ellenére reménykedtem egy kisebb bravúrban, de Tamara fejben elfáradt a vívásban, nem csoda lett a szerepléséből, hanem szenvedés. Ugyanakkor jól lovagolt és harcos kombinált számot csinált" – tette hozzá.

A kapitány Gulyás esetében már azzal elégedett volt, hogy döntőbe jutott. "Jól úszott és lovagolt, jó napot csinált, ebből tud építkezni" – vélekedett.

Eredmények: női hagyományos verseny
egyéni, világbajnok: Volha Szilkina (Fehéroroszország) 1368 pont
2. Elena Micheli (Olaszország) 1357
3. Kate French (Nagy-Britannia) 1357
...13. Kovács Sarolta 1309 (vívás: 19 győzelem/16 vereség/2 bónuszpont/216 pont, úszás: 2:08.62 perc/293 pont, lovaglás: 296 pont, lövészet-futás: 13:16.59 perc/504 pont)
...25. Alekszejev Tamara 1263 (18/17/2/210, 2:24.26/262, 282, 13:11.66/509)
...27. Gulyás Michelle 1243 (9/26/0/154, 2:10.73/289, 272, 12:52.82/528)

csapat, világbajnok:
Fehéroroszország (Volha Szilkina, Anasztaszija Prokopenko, Irina Praszjancova) 4007 pont
2. Nagy-Britannia (Kate French, Joanna Muir, Francesca Summers) 3991
3. Németország (Annika Schleu, Rebbeca Langrehr, Janine Kohlmann) 3933
...5. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle) 3815

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

A Fidesz 11. alkalommal is elgáncsolta a rezsicsökkentést

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

Junckerhez fordultak az európai bírák a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Igazi csoda, amit az olasz tudósok művelnek, legalábbis csoda nagy trükközés

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel

Mészárosék szerint tőzsdei visszaélés történhetett az Opus-részvényekkel