szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A világ legerősebb természetes ragasztóját egy Caulobacter crescentus elnevezésű, folyókban, tavakban és vízvezetékekben fellelhető baktérium termeli - fedezték fel amerikai kutatók.

Az említett baktériumnak azért van szüksége az erős ragasztóra, mert a sodrásban kell megkapaszkodnia. Az általa termelt anyag képes arra, hogy egy egycentes pénzdarabhoz tapasszon egy tonnányi súlyt, s ráadásul nedves felületen is hatásos  - erre jöttek rá amerikai kutatók, amikor a baktérium tulajdonságait laboratóriumban elemezték.

A tudósok úgy vélik, hogy a szuperragasztónak a jövőben orvosi alkalmazása is lehet. A Caulobacter crescentust a következő képességekkel látta el a természet ahhoz, hogy egy helyben tudjon maradni, minden egyes sejtjének van egy kocsánya, amely egy tapadókorng szerű szervben végződik, ezt pedig egy réteg polyszacharid borítja, amellyel gyakorlatilag minden felülethez képes tapadni. Azt már korábbi vizsgálatokból is lehetett tudni, hogy ez a cukormolekula-lánc erős ragasztó, hiszen a baktériumokat erős vízsugárral sem lehetett lemosni egy felületről - írta a wissenschaft című német internetes portál az amerikai tudományos akadémia folyóiratát (PNAS) idézve.

Amikor Peter Tsang és kollégái a Rhode Island-i Providence-ben lévő Brown egyetemen tesztelni akarták, milyen erős ragasztó a polyszacharid, kellemetlen meglepetésben volt részük: használhatatlannak bvóbizonyult minden hasonló esetben alkalmazott eljárás, ezért újat kellett kidolgozni ahhoz, hogy végül sikerüljön elvégezni a szükséges vizsgálatokat, és leszedni a baktériumot egy üvegedény faláról.
 
Ahhoz, hogy egyetlen sejtet is le tudjanak választani a pipetta faláról, a tudósoknak háromszor akkora erőt kellett alkalmazni, mint a legerősebb kereskedelmi forgalomban kapható ragasztók esetében. Átszámítva ez azt jelenti, hogy a ragasztóval egy eurocentes pénzdarabra kb. 1.3 tonnányi terhet lehetne ragasztani. A kutatók szerint az orvosok nagyszerűen tudják majd alkalmazni a biológiailag lebomló ragasztót, például a szívgyógyíászatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.

Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.

hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Április óta nem követelt ennyi áldozatot a járvány az Egyesült Államokban

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt

Több mint 32 ezer új fertőzöttet találtak Törökországban egy nap alatt