szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2007. októberében is megjelentette toplistáját a szeptember hónap során legfertőzöbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról.

A szeptemberben leginkább fertőző trójai a FakeAlert nevű kémprogram, amely hamis biztonsági riasztást ad gépünkről, s olyan ál-biztonsági programok telepítését javasolja, amelyek segítségével hackerek átvehetik az irányítást számítógépünk felett. A gyanútlan felhasználókat könnyen megtévesztik ezek a hamis antivírusok, hiszen a mai ál-antivírusok a megszólalásig hasonlítanak a valódi vírusirtókhoz.

„Az ál-antivírusokat azért töltik le ilyen sokan, mert ingyenesnek vagy nagyon kedvező árúnak tüntetik fel őket, s sok otthoni felhasználó nem szeretne többet áldozni számítógépe biztonságára.” – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A FakeAlert szeptemberben átvette a vezetést a sokáig a legtöbb fertőzést okozó Zlob.Media Codectől. Sajnos ezzel nem lett kevesebb a magukat különböző audió és videófájlok lejátszásához szükséges kodekeknek feltűntető programok által okozott fertőzések száma: majdnem egy évvel a Zlob.Media Codec megjelenése után a NewMediaCodec álcázza magát Windows Media Player frissítésnek, s egyből a Sunbelt kémprogram-toplista 6. helyére ugrott fel.

A szeptemberi toplista másik újdonsága a 8. helyre kerülő Command Service nevű káros alkalmazás, amely megpróbál eltávolítani minden más adware programot, s egyedüli hirdető szoftverként uralja a gépet, vagyis internetes szörfözés közben jelenít meg hirdetéseket. A Command Service újdonsága abban rejlik, hogy a felhasználó külön értesítése nélkül eltávolíthat, letilthat vagy működésképtelenné tehet más adware alkalmazásokat – s mindezt a végfelhasználói szerződésben is feltűnteti, vagyis a gyanútlan felhasználó maga engedélyezi – legalizálja – a Command Service működését. A többi káros alkalmazáshoz hasonlóan a Command Service is más, hasznosabb szoftverrel vagy termékfrissítéssel együtt települhet fel.

A szeptemberi kémprogram-toplista 10. helyén egy régi ismerős található, mivel ismét feltűnt a WinAntiVirusPro, amely egy teljes biztonsági palettát - tűzfalat, pop-up blokkolót és antivírust – kínál, pedig valójában itt is ál-antivírusról van szó.

A listát a Sunbelt szakemberei a CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazások elleni védelemben résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Július legveszélyesebb kémprogramjai

A Sunbelt Threat Research Center ismét megjelentette a legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról készült tizes toplistáját. Az ötödik helyen egy rootkit is megjelent - egy károkozó, amely képes hosszú távon rejtőzködni és önmaga mellett más vírusokat is bújtatni.

hvg.hu Tech

Nyilvánosságra hozták a legelterjedtebb kémprogramok tízes toplistáját

A Sunbelt Threat Research Center nyilvánosságra hozta a világszerte fertőző kémprogramok májusi toplistáját. A lista minden hónapban a díjnyertes CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készül, ami átfogó képet ad a kémprogramok elterjedtségéről hazánkban és világszerte egyaránt.

Kocsis Máté a HírTV-nek beszélt arról, hogy perben áll egy internetes oldallal

Kocsis Máté a HírTV-nek beszélt arról, hogy perben áll egy internetes oldallal

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt