szerző:
hvg.hu

Az elmúlt esztendőben előretörtek a környezetbarát, fenntartható technológiák, s létezik már módszer, amelynek segítségével olcsóbban lehet napelemekkel energiát előállítani, mint széntüzelésű erőműben. Természetesen a tudomány és technika egyéb területein sem állt le a fejlődés. Összeállításunkban megnézzük, melyek voltak az idei év legérdekesebb fejlesztései, találmányai és felfedezései.

Megújultunk
Átalakult a hvg.hu IT/Tudomány rovata, s új alrovatokkal, a korábbiaktól valamelyest különböző témákkal várjuk olvasóinkat. Emellett szeptemberben új oldalt is indítottunk Techline.hu címen, ahol olvasmányos cikkek, útmutatók, szubjektív vélemények, a felhasználó szempontjait figyelembe vevő tesztek, valamint videókkal megerősített online tudástár várja az olvasókat.
Az idei év kétségkívül a zöld technológiáké volt, s a klímaváltozás megfékezésére tett erőfeszítések a tudomány világában is megmutatkoztak. A korábban kísérletinek számító módszerek napjainkra nagyipari mértékben is megjelentek, egyre kifizetődőbb ugyanis megújuló energiaforrásokkal, a kőolajat és származékait hasznosító technológiákkal foglalkozni, nem beszélve a különböző szennyezések elkerülését lehetővé tévő módszerekről, és az egyre nagyobb problémát jelentő hulladék feldolgozásáról és kezeléséről.

Utóbbihoz kapcsolódott beszámolónk egy forradalmi újításról, amelynek segítségével a hulladékok közül is kiemelten szennyező használt gumiabroncsokból lehet energiát kinyerni. A technológia annyira ígéretes, hogy kifejlesztőjét, Frank Pringle-t 2007-ben az év innovátorának választotta az egyik amerikai tudományos havilap.

Hasonlóan előremutató egy amerikai cég fejlesztése, a kád méretű „háztartási” atomreaktor, amely 27 megawattnyi hőenergia fejlesztésére képes, s mivel emberi felügyeletet nem igényel, akár az elmaradottt térségekben is hatékony áramforrás lehet, hiszen 25 ezer háztartás energiaigényét tudja fedezni akár öt éven keresztül.

Techline top 10
1. 10 ingyenes program XP-re
2. 250 új tévécsatorna ingyen
3. Teljes programok ingyen
4. A tíz legnagyobb IT-bukás
5. Színezzük ki fotóinkat!
6. Lebuktatnak e-mailjeink
7. A 10 legviccesebb hibaüzenet
8. Mobil-nyomkövetés interneten
9. A tökéletes XP titkai
10. 15 dolog amit nem tudtál eddig
A környezetvédők a gumiabroncsból előállítható gázolajjal és az atomenergiával szemben is kételyeket táplálnak.  Számukra megnyugtatóak lehetnek a teljes mértékben megújuló energiákról szóló hírek. Ilyen volt idén a mágneses szélturbináról szóló beszámolónk, vagy akár annak a speciális napelemcellának a megjelenése, amelynek használatával egy wattnyi, napenergiából származó elektromos áram előállítása a korábbi 3 dollárról 30 centre esett vissza, s ezzel a világtörténelemben először a széntüzelésű erőműveknél gazdaságosabbá vált az elektromos energia környezetbarát előállítása.

Az energiagondok nem csak a háztartást és az ipart érintik, hanem közlekedésünket is. Az egekbe szökő olaj- és benzinárak kétségessé tehetik, érdemes-e új autóra költeni. Az olajválság következtében az autógyártóknál is előtérbe került az alternatív hajtóanyagok és környezetbarát motorok kérdése, s nem múlik el hét, hogy ne lehetne újabb hibridről vagy forradalmi – például levegővel működő – járműről hallani. A hibridversenybe immár Magyarország is beszállt, nem is akármilyen koncepcióval: egy család két környezetbarát járműhöz is hozzájuthat egynek az áráért. Számba vettük, milyen lehetőségek kínálkoznak nélkülözhetetlenné vált autóink meghajtására. A „zöldülés” nemcsak a személyautókat érinti, s szerencsére a tömegközlekedés egyéb formáit sem kerüli el a változás, így már vasúton és a hullámokon is közlekedhetünk környezetkímélő módon.

iPhone, lézerháló, nanotechnológia (Oldaltörés)

Nem mehetünk el szó nélkül mellette
© AP
A technika egyéb területeire evezve nem mehettünk el szó nélkül az idei év alighanem legjobban várt eszköze, az Apple mobiltelefont, zenelejátszót és böngészőt kombináló készüléke, az iPhone megjelenése mellett. A kezdeti fenntartások ellenére és a hónapokig tartó kampány hatására a június 29-i debütálás napján a boltok előtt hivatásos „sorbanállók” igyekeztek megbízóik számára hozzájutni a forradalmi kezelőfelülettel ellátott telefonhoz.

Abban a szerencsében volt részünk, hogy jóval a magyarországi bevezetés előtt sikerült hozzájutnunk egy kölcsönkészülékhez, így a hvg.hu olvasói első kézből értesülhettek a telefon előnyeiről és hátrányairól. Külön érdekesség, hogy bár az Apple eleinte csak szigorú feltételek mellett, meghatározott szolgáltatóknál kínálta a készüléket, az európai törvények értelmében Franciaországban és Németországban is kénytelen volt kártyafüggetlen változatban is piacra dobni az iPhone-t.

Ám nem az iPhone volt az egyetlen, amelyen idén bemutatkozhatott a MultiTouch nevű új kezelőfelület. A Microsoft például asztalba épített multimédiás számítógéppel, a Surface-szel próbálja átalakítani a komputerekhez fűződő viszonyunkat. A svéd mobilgyártó, a Neonode pedig az úgynevezett lézerhálós technológiával igyekszik száműzni a billentyűzetet készülékéről.

A biztonságtechnika terén is történtek jelentős változások az év során. Kiderült például, hogy a Google keresőjével akár jelszavakat is fellelhetünk az interneten. Egy svéd hacker pedig azt mutatta be,  hogy titkosítóprogramok használata esetén sincsenek feltéltenül biztonságban érzékeny adataink. Az internetezőket emellett idén is számtalan legendával igyekeztek átejteni: ezekből is összegyűjtöttünk egy csokorra valót.

A hazai szélsőségesek utcai megmozdulásaival kapcsolatban számba vettük a tömegoszlatásra alkalmas, nem halálos fegyverek arzenálját, amelyeket világszerte használnak a hasonló zavargások során.

Jóval békésebb téma az agykutatás, amelynek területén jelentős előrelépések történtek az év során. Elkészült például az első, az agy bizonyos működéseit szimuláló számítógépes modell, amellyel gyógyszerek hatását elemezhetik, s kifejlesztették azt az agyhullám-dekódert is, amelynek köszönhetően a közeljövőben még közelebb kerülhetünk az emberi elme feltérképezéséhez.

Az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő területe, a nanotechnológia sem kerülte el a figyelmünket: ellátogattunk a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci Nanotechnológiai Kutatóintézetébe, ahol megtudhattuk, min dolgoznak az emberi szem számára láthatatlan méretű részecskéket és eszközöket alkalmazó tudományág magyar prominensei.

A fentiekben csupán rövid ízelítőt adhattunk a tudomány és a technika jelentősebb idei vívmányaiból, ám bízunk benne, hogy jövőre is velünk tartanak, s együtt fedezhetjük fel az előttünk álló esztendő legizgalmasabb felfedezéseit és fejlesztéseit. Végül az év végére tekintettel a legújabb hasznos és kevésbé hasznos, ám annál érdekesebb kütyükről és készülékekről szóló karácsonyi összeállítással is kedveskedtünk olvasóinknak. Jó csemegézést és kellemes ünnepeket kíván a hvg.hu IT/Tudomány rovata!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Kézzel vagy géppel – avagy mivel számlázunk 2007-ben?

A számlázóprogramot vásárló mikro- és kisvállalatok fele a kézi számlázásról tér át a gépi számlakiállításra – derül ki a rEVOLUTION Software felméréséből. Az eredmények igazolják a piaci trendeket, miszerint a modern kisvállalkozásoknál nagy hangsúlyt kap a gépi számlázás, így a számlázószoftverek piaca folyamatosan bővül. A kutatás érdekes eredménye, hogy a cégek jobbára könyvelőik és ismerőseik ajánlása alapján választanak a szoftverek közül.

hvg.hu Tech

2007 várható trendjei a számítástechnikában

A várakozások szerint jövőre erősödnek egyes, idén megismert trendek, azonban közülük is néhány gyökeres változásokat hoz majd az IT-világában. Áttekintés a következő esztendő várható újdonságaiból.

Újabb arany, de most az ezüst is megvan a Liu-fivérektől

Újabb arany, de most az ezüst is megvan a Liu-fivérektől

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Spiegel: Rosszul állnak Orbán ügyei

Máté Kriszta: „Ritka kincs, ha valakinek van egy Vitrayja”

Máté Kriszta: „Ritka kincs, ha valakinek van egy Vitrayja”

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

Az 5G ellen tüntettek Budapesten és Győrben

A legjobbakat ne a legnagyobb problémákra, hanem a legnagyobb lehetőségekre állítsuk

A legjobbakat ne a legnagyobb problémákra, hanem a legnagyobb lehetőségekre állítsuk